Grad Orašje opasan vrećama sa pijeskom, visina vode u Kopanicama i 7 metara

Na pojedinim dijelovima voda je već stigla do nasipa koji je postavljen uz magistralni put Tuzla-Orašje, međutim, grad Orašje nije u opasnosti od poplave, potvrdila je za Klix.ba volonterka angažirana u tom gradu Anđelka Jović.

Prema njenim riječima, poplavljen je veliki dio Posavskog kantona, te dio RS-a u blzini teritorije ovoga kantona, kao i dio Brčko Distrikta. Kako smo već ranije izvijestili, potpuno su potopljena naselja Vidovice i Kopanice, u kojem na određenim mjestima, veli naša sagovornica, visina vode iznosi i sedam metara.

“Helikopteri stalno nadlijeću i iz njih se nastoji ojačati nasip koji je pukao u Kopanicama. Kada se zatvori taj nasip, onda će se tražiti način da se izvuče voda sa poplavljenih područja. U Vidovicama i Kopanicama je visina vode oko tri metra, dok je neposredno uz mjesto na kom je pukao nasip u Kopanicama nivo vode i sedam metara”, kazala je Jović.

Ističe kako je zasad grad Orašje siguran od poplava, jer su građani grad opasali vrećama sa pijeskom i napravili nasip.

“Voda je na određenim dijelovima već stigla do nasipa koji je postavljen uz cestu Tuzla-Orašje, ali još ne prijeti opasnost od prelijevanja toga nasipa”, kazala je.

Sa oraške općine evakuisano je više hiljada ljudi, koji su smješteni u školama u Orašju, dok je, kaže Jović, veliki broj njih smješten kod svoje rodbine. Naša sagovornica dodaje da pomoć pristiže sa svih strana, te da je stanovništvo u Orašju uvjereno da su postavili dobru odbranu kako bi spasili barem grad Orašje od poplave.

Klix.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close