Srbija: Uništeno 200 tona leševa uginulih životinja

U kafilerijama u Srbiji do sada je uništeno oko 200 tona leševa uginulih životinja, od čega 169 tona u kafileriji u Inđiji.

U Srbiji trenutno postoje tri kafilerije u kojima se mogu uništavati leševi životinja, a nalaze se u Inđiji, koja ima najveće kapacitete, u Somboru i u Ćupriji, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.

Kafileriju “Energo zelena” u Inđiji, u kojoj je Vlada Srbije odobrila da se pod posebnim uslovima prerade životinje uginule u poplavama, danas su obišli ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković i načelnik veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.

Čelebićaninova je rekla da prilikom transporta, ulaska i prerade uginulih životinja moraju strogo biti ispoštovane procedure, naglasivši da kafilerija u Inđiji ima dovoljne prerađivačke kapacitete, ogromne prijemne tankove i ispunjava sve veterinarske i sanitarne uslove za postupanje sa tim materijalom.

Ona je naglasila da će prilikom transporta stoke iz pograničnih područja biti ispoštovana specifična procedura, kao i da će leševi životinja biti transportovani u specijalnim vozilima koja su posebno označena.

“Leševi životinja prerađuju se u mesno koštano brašno prve kategorije koje se koristi kao gorivo u pećima sa izuzetno visokim temperaturama od 800 do 1.000 stepeni i u tehničku masnoću koja, takođe, služi u tehničke svrhe”, rekla je Čelebićaninova.

Vlada Srbije donijela je juče odluku da zbog vanredne situacije izazvane poplavama u BiH uveze leševe životinja iz te zemlje, kako bi se neškodljivo uklonili u Srbiji.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković istakla je da je taj uvoz jedino rješenje, jer bi nerješavanje tog problema moglo da ugrozi sigurnosr i u BiH i Srbiji.

(SRNA)
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close