FBiH kriva za neprihvatanje mehanizma koordinacije

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da nema saglasnosti o mehanizmu koordinacije, koji je neophodan na putu ka EU, jer vlasti Federacije BiH /FBiH/ odbijaju sve ranije dogovoreno.

“Umjesto toga, zagovaraju unitarizaciju FBiH, bez nadležnosti kantona. Nažalost, riječ je o poznatoj matrici kojom se nastoji izbjeći dogovor”, rekao je Bevanda.

On je za “Večernji list”, izdanje za BiH, napomenuo da je Vlada Republike Srpske prihvatila sistem mehanizma koordinacije koji je izradio stručni tim, što je potvrdila i Narodna skupština.

“Bili smo blizu dogovora. No, moram priznati, da se, zbog odnosa federalnih vlasti, nismo pomakli s mjesta i ostao je status kvo. Posljedica toga je da zemlja zaostaje za drugima na putu ka EU”, istakao je Bevanda.

Govoreći o sastanku zvaničnika jugoistočne Evrope koji je za avgust sazvala njemački kancelar Angela Merkel, Bevanda je naveo da se u BiH intenzivno vrše pripreme za taj skup.

“Iskreno očekujem da ćemo dobiti vjetar u leđa i na nama je da se što bolje pripremimo za sastanak”, kaže Bevanda.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH ubijeđen je da put BiH ka EU nije moguće ubrzati izvana, već da je za to potreban unutrašnji konsenzus.

On je konstatovao da približavanje opštih izbora utiče na rad Savjeta ministara, u kojem na red čeka set neriješenih pitanja zbog nepostojanja konsenzusa.

Kada je riječ o saniranju šteta od poplava, Bevanda navodi da je Savjet ministara učinio svoje i da su na potezu entiteti i drugi nivoi vlasti.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close