Izvoz iz BiH u Hrvatsku pao za 24% u odnosu na 2013.

Navršila se prva godina od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Efekat za Bosnu i Hercegovinu direktno se mjeri padom izvoza za 24 posto u odnosu na godinu prije.
Istovremeno, državna kancelarija Hrvatske pregovara s BiH o nastavku povlastica koje su imali u okviru CEFTA 2006, što bi direktno ugrozilo domaću poljoprivredu i prehrambenu industriju.
Predstavnici BiH tvrde da će ostati dosljedni i da neće biti vraćanja na trgovinski režim prije stupanja Hrvatske u Evropsku uniju.
Izvoz Hrvatske u našu zemlju bilježi milionske gubitke, te susjedi insistiraju na zadržavanju pogodnosti koje su imali ranije. I u utorak je u resornom državnom ministarstvu održan sastanak s predstavnicima hrvatske strane.
“Otvaranje tržišta BiH i omogućavanje Republici Hrvatskoj nastavka povlastica koje je uživala u okviru CEFTA 2006 i nakon pristupanja Uniji dovelo bi do nesagledivih posljedica po privredu BiH”, svjesni su i u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
BiH prijeti nova suspenzija sljedeće godine, evropski komesar za proširenje Štefan File uputio je Evropskom parlamentu prijedlog trgovinskih sankcija jer BiH nije uskladila režim s Hrvatskom.
„Evropska unija predlaže ono što su prihvatile druge zemlje u regiji koje imaju jednak sporazum – a to je dvostrani aranžman, pri čemu i BiH sa svoje i EU sa svoje strane izmijene svoja ograničenja za uvoz i izvoz, kako bi se uvažila činjenica da je Hrvatska ušla u EU”, pojašnjava portparol Delegacije EU-a u BiH Andy McGuffie.
Suspenzija bi bila dodatni udarac bh. privredi.
“Ako negdje treba da nam se progleda kroz prste i pomogne, to je da se do kraja 2014. ne donesu te mjere jer bi one bile drastične na naš izvoz prema EU”, kaže Momir Tošić, direktor Sektora za makroekonomski sistem VTK-a.
I dok izvoz iz Hrvatske raste, izvoz iz BiH, naročito mlijeka, pao je za 50%.
Velika zamjerka je i otvaranje samo dva granična prijelaza za izvoz poljoprivrednih i proizvoda animalnog porijekla. Smanjenje razmjene s Hrvatskom preusmjerilo je izvoz na druge zemlje, kao što su Srbija, Crna Gora i Makedonija.

FTV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close