Erdoganova posljednja šansa

Predsjednik države i njegov vlastiti zamjenik su mu utrli put prema dijalogu s oporbom. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan bi tu šansu trebao i iskoristiti, smatra u svome komentaru Baha Güngör.

Demonstracije diljem zemlje protiv turskog šefa vlade Recepa Tayyipa Erdogana (naslovna fotografija) i protiv njegovog oštrog djelovanja prema oporbenim snagama i brutalno postupanje turske policije protiv prosvjednika, koje je on podržavao; na tisuće uhićenih i ozlijeđenih, troje smrtno stradalih i unutarnjopolitički kaos, koji ugrožava dosad pozitivan gospodarski razvoj Turske i masovni turizam.

Vijesti i slike ljudima u zemlji i inozemstvu posljednjih dana zadaju velike brige kad je u pitanju budućnost Turske, budućnost jedne za Europu i regionalnu ravnotežu moći važne zemlje NATO-a, smještene na zemljopisnom rubu Starog kontinenta.

Demokracija se ne sastoji samo od izbornih pobjeda

Prije njegovog putovanja u Maroko, Tunis i Alžir, Erdogan je još oštro kritizirao oporbenjake, isključio mogućnost popuštanja i prijetio time da ulaže velike napore da polovicu turskog stanovništva odgovori od namjere da iziđe na ulice, čime je aludirao na gotovo 50-postotni udio u glasovima birača, koji su njegovoj religioznoj “Stranci za pravdu i razvoj” (AKP) osigurali apsolutnu većinu u parlamentu.

Baha Güngör

Upravo u toj točki je predsjednik države Abdullah Gül uložio svoje napore za smirivanjem situacije: demokracija se ne sastoji samo od izbornih pobjeda, kazao je Gül. A nakon razgovora s njim je i Erdoganov zamjenik, Bülent Arinč, izjavio da je preoštro postupanje policije protiv zaštitara okoliša proteklog vikenda u Istanbulu bio razlog za eskalaciju. Istovremeno se Arinč ispričao miroljubivim demonstrantima, kojima je prvotno bilo stalo samo do spašavanja jednog malog parka na središnjem istanbulskom trgu Taksim od realiziranja nepotrebnog prestižnog građevinskog projekta. Bila je to isprika koju su oporbenjaci očekivali od Erdogana – ali on zbog svoje nadmenosti nije bio spreman na to.

Možda će se to promijeniti nakon što se vrati iz sjeverne Afrike. Protekla noć (sa srijede na četvrtak) je za islamski svijet bila sveta noć, u kojoj je prorok Muhamed uzašao kod Allaha i vratio se na Zemlju s porukama mira. Sure u Kur'anu koje je Muhamed zatim proširio i obveza na molitvu je bilo povezano s milošću Allaha, koji je, osim pobune protiv njega, bio spreman na oprost svih grijeha.

Erdogan riskira svoju vjerodostojnost kao musliman

Erdogan doduše nije prorok, a nije ni uznesen na nebo, već je samo odradio jedno zemaljsko putovanje u inozemstvo. Ipak bi trebao muslimansko vjerovanje o milosti iskoristiti za sebe i pokušati napraviti preokret – dalje od oštrog djelovanja protiv onih koji razmišljaju drukčije, protiv njemu nezgodnih medija i protiv njegovih kritičara u turskom društvu.

Predsjednik i vicepremijer Arinč su mu utrli put do toga. To je Erdoganova zadnja šansa za odvraćanje od politike strogoće. Oporbena fronta bi na to zasigurno reagirala. Vjerojatno će i dalje biti onih koji će praviti kaos i provocirati sukobe s policijom. Ali oni ne smiju više zamjenski predstavljati sve miroljubive protivnike i kritičare Erdogana. Turska policija se također mora ispričati zbog svoga postupanja koje je nespojivo s propisima pravne države te se nanovo formirati. Radi toga je i od velikog značaja da se krivci za brutalnost protiv sudionika demonstracija diljem zemlje pozovu na odgovornost. Erdogan ne bi trebao prezati ni od toga da otpusti svoga ministra unutarnjih poslova.

Ukoliko to ne uradi, riskira svoju vjerodostojnost kao vjernik musliman. Nakon što su svjetovni nositelji dužnosti, poput predsjednika i vicepremijera, utrli put obratu, Erdogan bi, ako ne popusti, djelovao protiv mirovnih zapovijedi proroka Muhameda, koji je prema Kur'anu, svetoj knjizi muslimana, objavio i propovijedao milost Božju.

Autor: Baha Güngör

Odgovorni urednici: Marina Martinović / Svetozar Savić
dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close