Erdogan : “Odreći ću se svoje djece ako su uključeni u korupciju”

Kako se istraga o korupciji širi, a politička kriza sve više zahvaća Tursku, izjave premijera Erdogana postaju sve dramatičnije. Ovih dana pojavile su se informacije kako bi se i njegov sin, Bilal Erdogan, mogao naći na meti korupcije, nakon što su do sada već pali sinovi pojedinih utjecajnih ministra i poslovnih ljudi.

(advance.hr)

“Vodi se prljava propaganda protiv moje djece orkestrirana od strane opozicije. Reći ću ovo jasno: ako je itko od moje djece uključen u korupciju, odreći ću ih se”, rekao je turski premijer za vrijeme jučerašnjeg govora.

Pojedini članovi opozicijske Republikanske Narodne Stranke (CHP) kritizirali su vladu i istaknuli kako Bilal još uvijek nije pozvan na svjedočenje u aktualnoj istrazi, no, ministar pravosuđa, Bekir Bozdag, ističe kako ne postoji uhidbeni nalog za mlađeg Erdoganovog sina.

No, već se neko vrijeme Erdoganovog sina Bilala spominje kao potencijalnog osumnjičenika u aktualnoj istrazi. Naime, on je jedan od članova uprave nevladine organizacije za obrazovanje mladih, TÜRGEV. Otac premijer pak tvrdi kako je sve dio operacije kojom se u konačnici želi srušiti njega, njegovu vladu i naštetiti međunarodnom ugledu Turske (vidi: Erdogan poručio turskim ambasadorima da prošire vijest o “izdajničkoj zavjeri” u Turskoj).

“Lider koji je uznemiren socijalnim radom moje djece, radom koji nema nikakve veze s njim, trebao bi prvo pogledati sebe u ogledalo”, rekao je Erdogan očito referrirajući se na lidera CHP-a, Kemala Kilicdaroglua.

Istraga bi možda već i došla do Erdoganovog sina, no drugi val istrage je “adekvatno” zustavljen na način da je glavni tužitelj u procesu jednostavno uklonjen nakon što je navodno trebala krenuti istraga protiv Erdoganovog sina. Turska Vlada na čelu s Erdoganom “bori se” protiv istrage masovnom čistkom u redovima pravosuđa i policije, stotine su već uklonjene s funkcija.

Erdogan do sada još nijednom nije direktno prozvao Fethullaha Gulena, za kojeg se vjeruje da stoji iza cijele operacije kontra Erdogana, no indirektno ga sve češće spominje kao glavnog neprijatelja, pa tako i za vrijeme jučerašnjeg govora u kojem se osvrnuo na Gulenove nastavnike (podsjetimo, Gulenov pokret Hizmet upravlja velikim brojem privatnih škola u Turskoj, ali i u ostatku svijeta, vidi: Analiza: Politička kriza u Turskoj – ugroženi Erdogan pred najvećim izazovom karijere – Tko je Fethullah Gulen i njegov moćni pokret Hizmet?).

Unatoč aktualnoj krizi, Erdogan je još uvijek poprilično popularan u Turskoj – prema zadnjoj anketi, provedenoj krajem prošlog mjeseca, vladajuća stranka AKP osvojila bi većinu i u Ankari (46%) i u Istanbulu (47%) na predstojećim lokalnim izborima. No, u ovom trenutku je teško reći u kojem pravcu će se situacija razvijati.

Ova “zavjera”, ako se zaista radi o zavjeri, očito nije dovoljno snažna da sruši Erdogana na način da mu eliminira potporu u narodu, koju još uvijek nedvojbeno ima unatoč činjenici da je Turska danas izuzetno politički polarizirana zemlja, no prava prijetnja Erdoganu u ovom trenutku je ekonomsko stanje koje je već znatno pogođeno ovom krizom. Ako turska poslovna klasa uvidi da je Erdogan postao uteg, oni će biti prvi koji će ga se odreći.

Vezano uz temu:
Velika kriza u Turskoj: SAD i Fethullah Gulen su odlučili da Erdogan mora pasti – zbog odnosa s Iranom zaključili da se “previše osamostalio”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close