Adnan Muslija odlukom Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strazburu dobio proces protiv BH. pravosuđa

Kada je 12. februara 2003. godine bijesni Adnan Muslija upao u stan svoje bivše supruge M. D. u Kaknju i pretukao je, nije ni u primisli mogao imati da će taj čin danas imati ogroman utjecaj na sistem pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

(avaz)

Dvije prijave

 

Skoro punih 11 godina kasnije, Muslija je, odlukom Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strazburu, dobio presudu kojom mu BiH mora isplatiti novčanu odštetu, poništiti ranije presude protiv njega te, najvažnije, BiH će od sada morati prekinuti praksu da se osobama sudi za isto djelo i u prekršajnom i u krivičnom postupku.

Prema sudskim dokumentima koje je „Avaz” dobio na uvid, Muslija je svoju bivšu suprugu pretukao u prisustvu maloljetne djece. Uhapšen je i dobio je prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira i krivičnu prijavu zbog premlaćivanja bivše supruge. Između ostalog, pesnicama joj je slomio donju vilicu. Prekršajno je kažnjen sa 150 KM novčane globe. Krivično, osuđen je na tri mjeseca zatvora.

Muslija se žalio na sve presude tvrdeći da mu se ne može suditi za isto djelo dva puta. Žalbe su odbili svi sudovi u BiH, uključujući i Ustavni sud BiH. Nakon svega, on je podnio apelaciju Sudu u Strazburu i ona je jednoglasno prihvaćena.

U odluci koju je Sud u Strazburu upravo objavio, potvrđena je tvrdnja da se osobi ne može suditi dva puta za isto djelo, BiH je naloženo da poništi presude u ovom slučaju, uključujući i odluku Ustavnog suda BiH, te naređeno da oštećenom Musliji bude isplaćen pripadajući novac.

 

Dugoročne posljedice

 

– Zatražit ćemo obnovu postupka i povrat 20.000 KM s kamatama koje je Muslija morao platiti na ime kazni – kazao je za „Dnevni avaz” Kadrija Kolić, advokat koji je u Strazburu zastupao Musliju.
Ma koliko na prvi pogled presuda ECHR-a mogla izgledati čak i stupidno, ona ima dugoročne posljedice po pravni sistem BiH.

– Na svakom nivou imamo ustanovljene prekršajne i krivične sankcije za istu stvar. Pitanja u upravnim postupcima, slučajevima javnog reda i mira, sigurnosti saobraćaja, najčešće se preklapaju u prekršajnim i krivičnim postupcima. To je opća praksa u BiH. Poslije ove presude ona se mora ukinuti. Morat će se razgraničiti šta je prekršajno, a šta krivično djelo – pojasnio je Kolić.

Sličnog je stava i ugledni advokat Asim Crnalić. On smatra da će se sudovi morati prilagoditi, a zakonodavac jasno razlučiti šta je krivično djelo, a šta prekršaj.

– Nakon ove presude otvaraju se vrata da svako ko se smatra povrijeđenim, u konačnoj instanci dobije presudu u svoju korist. Mislim da će i sudska praksa doživjeti određena prilagođavanja nakon ove presude – rekao nam je Crnalić.
Doktorand u Zagrebu

Muslija se na kraju svega nije pomirio sa svojom suprugom. Daleko od toga. On je, nakon što je magistrirao u BiH, otišao iz zemlje. Trenutno je

doktorand na Sveučilištu u Zagrebu.
Kažu, jedan od vanredno dobrih studenata.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close