EP BiH najveći prekršilac Zakona o javnim nabavkama

Najveći prekršioci Zakona o javnim nabavkama u BiH su elektroprivrede i klinički centri – rezultati su istraživanja Centra za razvoj medija i analize koje je prezentirano danas u Sarajevu.
Novinari Centra sedmicama su prikupljali podatke iz gotovo 2.000 slučajeva javnih nabavki na koje su uložene žalbe u toku 2012. i prvi put u BiH napravili veliku bazu podataka sa svim rješenjima koje je donio državni Ured za razmatranje žalbi, unoseći ime organa protiv kojeg je podignuta žalba, onoga ko se žalio i konačni ishod cijelog slučaja.
Listu predvodi Elektroprivreda Bosne i Hercegovine s 97 rješenja koja su donijeta u korist žalilaca, a slijede Elektroprivreda Republike Srpske s 57, Vlada Brčko Distrikta s 38, BH Telecom s 31, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu s 21, Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne s 21, Klinički centar Banja Luka s 20, Željeznice Republike Srpske s 12, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo s 12, te Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske s 11.
– Za Brčko Distrikt je specifično da javne nabavke provode centralizovano, odnosno zdravstvo, školstvo, policija i sve ostalo ide preko jednog organa, što je razlog njihove visoke pozicije, ali ne i opravdanje – rekao je novinar internet magazina “Žurnal” Semir Mujkić.
Naglasio je da ima primjera da Ured za razmatranje žalbi poništi tender, a da se na ponovljenim tenderima ista greška ponavlja po nekoliko puta.
– Vrijednost javnih nabavki u elektroprivredama i telekomima iznosi po 440 miliona KM godišnje – precizirao je Mujkić dodajući da trenutno ne postoje nikakve sankcije i da se greške mogu ponavljati bez posljedica.
Eldin Karić, direktor projekta “Account” Antikorupcijske mreže u BiH, kazao je  da je jedan od razloga za provođenje ovog istraživanja bio davanje podrške donošenju novog zakona o javnim nabavkama koji predviđa puno drastičnije kazne koje bi konačno mogle uroditi plodom.
– BiH je možda jedina zemlja u svijetu koja dosada nikad nije nadoknadila štetu ponuđaču koji je oštećen u procesu javnih nabavki – potcrtao je Karić.
Istaknuto je da je procijenjena vrijednost javnih nabavki u BiH četiri milijadre KM godišnje, od čega oko 700 miliona KM odlazi na korupciju.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close