IGM: Vodeći domaći proizvođač cigli i stiropora na sajmu SAGRA

Industrija građevinskog materijala IGM iz Visokog, vodeći domaći proizvođač cigli i stiropora, predstavio se sa svojom proizvodima na Sarajevskom sajmu građevinarstva SAGRA – Dani eneregetske efikasnosti koji se danas završava u Centru Skenderija.

Adnan Imamović, referent za marketing i informacione tehnologije za eKapija.ba, kaže su sajam iskoristili za predstavljanje tri grupe proizvoda koje odgovaraju tematici sajma, a to je energetska efikasnost, oblast za koju ova kompanija može ponuditi različita rješenja.

Radi se o ciglarskim proizvodima koji su brendirani pod imenom Ekoterm, zatim termoizolacioni materijali ESP pod imenom Ekopor i PVC stolarija pod imenom Perfecta. Kada je u pitanju Ekoterm Imamović navodi da se radi o ciglarskim blokovima koji imaju bitno poboljšane karakteristike u odnosu na dosadašnje proizvode na koji su kupci navikli.

”Oni su drugačijeg izgleda koji omogućava prilikom ugradnje pozitivne efekte, kako u toplotnom tako i u kontruktivnom i ekonomskom smislu tj. bržu gradnju i uštede maltera. O Ekoporu, poznatijim po nazivom stiropol, ne treba puno pričati jer je to trenutno broj 1 materijal u svijetu koji  se koristi za utopljavanje objekata. Mi ga radimo u varijantama za izolaciju krovova, fasada i dr.”, priča Imamović.

PVC stolariju rade sa njemačkim proizvođačem Kommerling i ostalim vrhunskim dobavljačima kada su u pitanju okovi. Proizvodi  iz ove oblasti koje izdvajaju na ovom sajmu su prozori sa tri stakla i ojačanim masivnim profilom. “Mi smo jedini domaći proizviđač koji nudi više rješenja sa kojima se smanjuju troškovi energije”, navodi Imamović.

IGM je, također, jedna od prvih domaćih kompanija koje su uvele dva ISO standarda i to za sustav upravljanja kvalitetom i sustav upravljanja zaštitom okoliša. Naknadno su implementirali sustav upravljanja zaštitom na radu. Trenutno rade na implementciji  znaka CE koji će im omogućiti da svoje proizvode izvoze na tržište EU-a. Pored toga svi njihovi proizvodi su atestirani na domaćim i stranim institutima.

Kompanija IGM svoje proizvode plasira u najvećoj mjeri na domaće tržište, ali i na tržište Crne Gore.  U nešto manjoj mjeri prisutni su na tržištima Hrvatske i Srbije.  Plasman na srbijansko tržište otežan im je, kaže Imamović, zbog dosta niskih cijena ovih proizvoda na tom tržištu, a problem sa Hrvatskom, gdje bi mogli da konkuraju sa cijenom su razne necarinske barijere koje velikom broju naših izvoznika iz ove oblasti otežavaju nastup na tom tržištu.

D.K.
eKapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close