Enver Kazaz: Ovo je jedini način da građani discipliniraju bahate političke elite

Gomila emocija, različitih razmišljanja, izjava, slutnji, sve to u samo nekoliko dana. Ali nimalo čudno, sve ono što se godinama nakupljalo u ljudima eskaliralo je ovih dana prvo u Tuzli, onda Sarajevu i tako redom bosanskohercegovačkim gradovima.

Neka događanja sasvim opravdana, a neka za svaku osudu. Upravo nemoć da razgraničimo šta se trebalo, a šta ne dogoditi, brzo nas je umorila. Ljudi su se ovih nekoliko dana uspjeli koliko-toliko organizirati, napraviti liste svojih zahtjeva, i ne posustaju. Okupljaju se i danas, blokiraju saobraćaj, traže rezultat.

Ovi protesti su iskaz socijalnog gnjeva koji se kupi već dvadesetak godina, to je žudnja za društvenom pravdom, kaže profesor Enver Kazaz.

On posljednja dešavanja u našoj zemlji doživljava kao:

“Paradigmatski obrat bh.društva u začetku u kojem se s etničke paradigme polako prelazi na klasnu. Kao nemogućnost da se pojavi transetnička klasna solidarnost, kao čežnju za njom i kao pobunu masa obespravljenih, uvrijeđenih i poniženih protiv političke oligarhije. Kao sistem ogromne društvene manipulacije moćnika. Kao proces vrhunske instrumentalizacije medija gdje novinari postaju režimski lažovi, kao izdaju akademske zajednice, kao krah sindikata, pad religijskih institucija u krajnju amoralnost. Kao trenutak makar minimalne društvene nade.”

Kazazu je zasmetalo izvještavanje pojedinih elektronskih medija, koji su njegovo je mišljenje, dali mnogo više prostora političarima poputBakira Izetbegovića, Zlatka Lagumdžije, reisu Kavazoviću i kardinalu Puljiću, nego ijednom glasu članova Plenuma građana Tuzle. Zanimljivo je kaže Kazaz da se emitira emisija o propalom sindikatu, a ne razgovara s onima koji su pisali prekrasne zahtjeve u Tuzli.

“Naprosto je nevjerovatno kako se cijeli medijski sistem urušio uantiprofesionalizam i kako je on postao na ovaj ili onaj način instrument moćnika”, ocjenjuje Kazaz.

Na kraju ističe kako čezne da se na civiliziran način nastavi građanski bunt, jer je to, prema njegovom mišljenju, jedini način da građani discipliniraju bahate političke elite.

Prof. Kazaz se nada da sve manipulacije neće spriječiti građane da nastave s protestima.

“Ta moja krhka nada je samo jedno, želja, da društveni poredak ne bude ovako divljački, vampirski, nego da ima minimum ljudskog lica. Čeznem za modelom direktne demokratije“, dodao je on.

radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close