Energetska pića moraju imati upozorenje da nisu za djecu, trudnice i dojilje

Agencija za sigurnost hrane BiH oglasila se priopćenjem za javnost u kojem navodi kako su u Službenom glasniku BiH objavljena tri propisa o hrani i to Pravilnik o izmjenama Pravilnika o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima, Pravilnik o izmjenama Pravilnika o standardima za stavljanje jaja na tržište i Pravilnik o izmjenama Pravilnika o sirovom mlijeku.

– Cilj donošenja Pravilnika o izmjenama Pravilnika o osvježavajućim bezalkoholnim pićima i sličnim proizvodima je usklađivanje pojedinih vrijednosti i pojašnjenja za pojedine vrste osvježavajućih bezalkoholnih pića, te sprječavanje obmanjujućih radnji, krivotvorenja prehrambenih proizvoda i svih drugih postupaka koji mogu dovesti potrošača u zabludu – navodi se u priopćenju.

Navedenim izmjenama propisano je, između ostalog, da deklaracija energetskog pića mora sadržavati sljedeće upozorenje: “Ne preporučuje se djeci, trudnicama i dojiljama niti se smije konzumirati s alkoholom”.

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o standardima za stavljanje jaja na tržište donesen je na inicijativu i zahtjev nadležnih organa, te jasnije propisuje dodjeljivanje oznake centra za pakiranje od strane nadležnog organa.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH ističu kako je Pravilnik usklađen s Uredbom Komisije (EZ) od 23. lipnja 2008. godine, kojom se uređuju detaljna pravila za primjenu Uredbe Vijeća (EZ) za tržišne standarde za stavljanje jaja na tržište.

Pravilnikom o izmjenama Pravilnika o sirovom mlijeku se produžava rok primjene odredbi iz člana 8. Pravilnika o sirovom mlijeku do 1. siječnja 2015. godine, kako bi se proizvođači mlijeka prilagodili zahtjevima Evropske unije, te se odredbe Pravilnika usuglašavaju s odredbama propisa “higijenskog paketa”

Iz Agencije podsjećaju kako je navedene propise o hrani donijelo Vijeće ministara BiH na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH u saradnji s nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta BiH.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close