Korićanske stijene: 22. godišnjica od svirepog ubistva 200 logoraša

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini obilježit će 21. avgusta 2014. godine stradanje oko 200 logoraša nesrpske nacionalnosti, koji su zvjerski likvidirani i bačeni u provaliju duboku oko 300 metara na lokalitetu Korićanske stijene na planini Vlašić 1992. godine, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Konvoj s oko 1.200 zarobljenih Bošnjaka i Hrvata iz prijedorskih logora krenuo je prema Travniku, ali su njih oko 200 pripadnici interventnog voda pod zapovjedništvom Sime Drljače, načelnika prijedorskog MUP-a, likvidirali i bacili u duboke provalije na Korićanskim stijenama.

Sudu Bosne i Hercegovine za ove zločine osudio je, po zapovjednoj odgovornosti, prijedorskog policajca Dušana Jankovića na 21 godinu zatvora. Za njega se, kao tadašnjeg zapovjednika stanice prijedorske policije ustanovilo da je propustio priliku da spriječi ubistva na Korićanskim stijenama.

U istom suđenju kao počinitelji ovih zločina osuđeni su Zoran Babić na 22 godine zatvora, Milorad Škrbić na 21 i Željko Stojnić na 15 godina zatvora.

Za zločine na Korićanskim stijenama se sudilo još nekim pripadnicima interventnog voda prijedorske policije, a neki su i priznali zločin, poput Ljubiše Četića, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close