SDA o budžetu ZDK-a: Predloženi rebalans je poguban!

Razvoj privrede opada, nema investicija, a štrajkovi su svakodnevna pojava. Građani ubrzano siromaše, a vlast sa SDP-om na čelu usmjerava snagu na općenite i neefikasne mjere koje ne ublažavaju probleme, a kamoli da zaustavljaju negativne tendencije.

Vlada sa SDP-om na čelu, ustvari, nema nikakve, a kamoli konzistentne ekonomske politike, čime je Zeničko-dobojski kanton doveden u stanje kada se, u osnovi nepovoljan kredit, čini kao jedini spas, izjavio je jučer na pres-konferenciji u Zenici Mirza Ganić, poslanik SDA u kantonalnoj Skupštini.

On je dodao kako ne treba sumnjati da su uslovi tog kredita nepovoljni i da će “njegova realizacija, ukoliko uopće bude i moguća zbog kršenja zakonskih propisa, biti dramatično sa trajnim posljedicama na socijalni i ekonomski sektor čak i u ideološkom smislu jer nema jasne vizije gdje će se kreditna sredstva trošiti”.

Sutra je zakazana 60. sjednica Skupštine ZDK-a na kojoj prva tačka dnevnog reda govori o izmjeni i dopuni kantonalnog budžeta za 2014. godinu. To je bio povod da svoje mišljenje o tome daju zastupnici ove stranke.

– Na hitnoj sjednici Skupštine Vlada s SDP-om na čelu predložila je zaključak da se posegne za odobravanjem prekoračenja po tekućem računu i kreditnim zaduženjem. Tada sam pokušao javnosti objasniti da Vlada koja trenutno ima deficit 70 miliona, nevraćena namjenska sredstva koja su također deficit, jer su potrošena za saniranje deficita, a ne za izgradnju vodovoda, kanalizacija, zaštite unapređenja šuma, zaštitu okoliša i razvoj infrastrukture u privredi, nije Vlada kojoj se vjeruje, istakao je Ganić.

Almedin Aliefendić, zastupnik SDA u Skupštini ZDK-a, naglasio je kako je budžet krajnji izraz politike, a politika SDP-a, gledano kroz predloženi rebalans, tvrdi, pogubna je za građane ZDK-a. Prema njegovim riječima, SDP i njihovi kadrovi “sve što započnu, ne znaju kako da završe, nemaju jasnu politiku vođenja, odnosno oni ne znaju voditi ni Kanton ni državu”.

 

Oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close