Kako nas bh. trgovci svakodnevno varaju?

Bezbroj je ‘mudrosti’ kojima pribjegavaju trgovci kako bi kupce namamili ‘jeftinijom’ robom, a savremeno društvo tu borbu razvilo je do neslućenih granica. Domaći trgovci nimalo nezaostaju u takvim namjerama, a mi vam nudimo nekoliko primjera koje ćete ‘na prvu’ teško prepoznati kao klopku za trošenje više novca nego što je potrebno

Ispremetane cijene…

– Primijetio sam u jednom sarajevskom hipermarketu nelogičnost u cijenama čokolada ‘Toblerone’, odnosno bile su složene tako da je uz čokolade najveće gramaže stajala najmanja cijena i obratno, uz pakovanje najmanje gramaže stajala je veća cijena. Misleći da je došlo do greške, promijenio sam im redoslijed i složio ih prema odgovarajućim cijenama. Međutim sutradan je slika bila ista, opet su cijene i gramaža bile ispremetane.

Ovo je za DEPO Portal ispričao naš sugrađanin, koji je svoj mali eksperiment ponovio nekoliko puta, sve dok se nije uvjerio da se trgovci namjerno služe ovim malim trikom, koji oko kupca teško može uočiti.

Ista je priča i sa drugim artiklima koji imaju pakovanja u različitim gramažama, primjerice sa Milka čokoladom, gdje ćete često posegnuti za pakovanjem od 100 grama kraj koga će vam iskakati cijena čokolade od 80 grama, ali ćete je na kasi platiti skoro 50 feninga više.

Razlike u ambalaži nema, a trebate biti vraški promućuran kupac pa da u ruci osjetite razliku u težini.

Jedna cijena na proizvodu, druga na kasi…

Ovo je već tema za inspekcijske organe, a onaj ko se nađe u takvoj situaciji, može se jedino osjećati kao dobro namagarčen kupac.

Na adresu medija često stižu prigovori prevarenih građana koji su mesne, mliječne ili druge vrste proizvoda izvagali po jednoj cijeni, koja im uredno stoji navedena na ispisu sa vage, da bi deklaracija proizvoda na kasi izbacila drugu, naravno veću cijenu.

I koliko god da ste vješt i oprezan kupac, ovakve smisalice ne možete izbjeći.

Economical package…

U ove mamce pogotovo ne vjerujte. Čim vam pred očima zaiskri tkz. ekonomsko pakovanje, pouzdajte se u vlasititu matematiku i izračunajte cijenu i gramažu. Gotovo svaki put ćete uvidjeti da vas ovo preporučljivo pakovanje od dva ili tri proizvoda košta više nego da kupite zasebno svaki od njih.

Razlika je od nekoliko feninga do nekoliko desetina feninga, a koliko se nakupi na stotine potrošača koji svakodnevno pohode velike trgovačke centre, račinajte sami.

Gratis proizvodi…

Još jedna prevara krije se u ponudama tipa 3+1 gratis ili 4+1 gratis i sl. Ne dajte se zavarati, saberite proizvode i uvjerite se sami da tu nema nikakvog gratisa, već da ćete kroz cijenu ostala tri ili četiri proizvoda i te kako platiti i onaj navodno poklonjeni.

Čast rijetkim ponudama kod kojih to nije slučaj, no nemojte se previše opustiti.

Akcije…

Malo je onih koji se nisu uvjerili u akcijske cijene koje ostaju na proizvodima i nakon isteka akcije, pa se zatekli nakon što im je na blagajni otkucan račun. Ovo su ujedno i najčešće varke jer trgovci, u moru akcija koje se prave svaki dan, ne stignu uvijek na vrijeme izmijeniti cijene.

A i što bi žurili… Savremeni potrošač već odavno je naviknut na akcijske ponude pa se za njih lijepi k'o muha na g…, i za takvim proizvodom će posegnuti čak ako nije imao namjeru da ga kupi. I svi zadovoljni.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close