Dogodilo se na današnji dan – 7. maj

7. maj (svibanj) (7.5.) je 127. dan godine po gregorijanskom kalendaru (128. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 238 dana.

Događaji

1824. – U Beču je premijerno izvedena Betovenova Deveta simfonija.
1832. – Grčka postaje nezavisna država.
1866. – Njemački premijer Oto fon Bizmark ozbiljno je ranjen prilikom pokušaja atentata.
1946 – Osnovana kompanija Tokyo Telecommunications Engineering, koja je kasnije postala poznata pod novim nazivom: Sony.
1993 – srpski nacionalisti-barbari minirali Ferhad-pašinu džamiju u Banja Luci

Rođeni

1833 – (na slici) Johannes Brahms (Hamburg, 7. maj 1833. – Beč, 3. april 1897.), njemački kompozitor.
Karijeru je započeo kao pijanistički virtuoz. Robert Schumann mu je pomogao da se afirmira kao kompozitor, predstavivši ga muzičkoj javnosti i zauzimajući se za štampanje njegovih djela. Polazi od klasičnog i baroknog naslijeđa, ali je njegov muzički izraz u osnovi romantičarski. U njegovu opusu nalaze se sve glavne instrumentalne i vokalne vrste, izuzevši opere. Često se inspirirao narodnom muzikom, a osobito se istaknuo na području komorne muzike i solo pjesama. Četiri simfonije, dva klavirska koncerta, violinski koncert u D duru, dvorski koncert za violinu i violončelo u A-molu, Njemački requiem i brojne solo pjesme samo su dio najvažnijeg Brahmsovog opusa, uz komorna djela te crkvena djela kojima je zaokružio bogato stvaralaštvo.

1840 – Petar Iljič Čajkovski (rus. Пётр Ильич Чайковский, Votkinsk, 7. maja 1840. – Sankt Petersburg, 6. novembar 1893.), ruski kompozitor.
Studirao je na petrogradskom Konzervatoriju, a predavao je harmoniju na Konzervatoriju u Moskvi i pisao muzičke kritike. Materijalnu nezavisnost i boravak u inostranstvu omogućila mu je bogata udovica Nadežda von Meck, a njihovo dopisivanje važan je izvor podataka o stvaralačkom radu i estetskim pogledima Čajkovskog. Nastupao je kao dirigent vlastitih djela po Rusiji, Evropi i SAD-u. Javio se u ruskoj muzici istovremeno sa kompozitorima Novoruske škole, tzv. grupom Petorice, a njihovo stvaralaštvo se međusobno dopunjuje. Po svom muzičkom izrazu pripada vremenu kasnog romantizma, a djela su mu bila prožeta ruskim duhom u melodiji i sadržaju njegovih opera.

1861 – Rabindranath Tagore, bengalski pjesnik, slikar, filozof, pedagog i socijalni reformator
1892 – Josip Broz Tito, maršal, jugoslavenski predsjednik i državnik, suosnivač Pokreta nesvrstanih zemalja
1901 – Gary Cooper, američki glumac
1919 – Eva Perón (Evita), argentinska političarka
1946 – Thelma Houston, američka pjevačica i glumica
1956 – Jan Peter Balkenende, holandski političar i državnik

Umrli

1915 – Elbert Hubbard, američki filozof i pisac

Praznici

Dan džamija Bosne i Hercegovine

Wikipedia

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close