“Deltagrip” će morati vraćati milione FBIH

Visoki trgovački sud u Zagrebu ukinuo je prinudni naplatu prema kojoj je britanski Deltagrip naplatio od Terminala dug od 15 miliona KM s obzirom na to je da Federacija BiH ranijom sudskom presudom izgubila spor.

Ovim je sve vraćeno na početak, a vratila se i nada da bi Terminali u kojima je pokrenut stečaj u nastavku sudskog procesa mogli vratiti novac koji su uplatili od kredita kod komercijalnih banaka, izvijestila je FTV.

– Visoki trgovački sud je uvažio sve naše navode i traži da on sam riješi spis. To znači da ćemo se  mi u naravi vratiti u postupak koji je trebao prethoditi donošenju ovakvog rješenja koje je donio sud u Sisku.  Radi se o postupku u kojem  je po nezakonitom rješenju isplaćen određeni novčani iznos po arbitražnom pravorijeku. Nije proveden postupak priznanja strane arbitražne odluke koji mora biti proveden, kazala je Gordana Grubeša, advokat Naftnih terminala Ploče.

Direktor NTF-a Rasim Kadić kaže da u ovom momentu ne može prejudicirati kakva će konačna odluka da bude, “ali smo vraćeni u legalne okvire u kojima možemo da imamo i prvne lijekove u daljnjem postupku u vezi sa takvom arbitražnom odlukom”.

Ko će nadoknaditi troškove sudskih postupaka u kojima su Naftni terminali u Pločama izgubili mnogo novca, da li će neko odgovarati za scenarij kroz koji je ova kompanija mejsecima prolazila: stečaj, radnici bez plata, blokada imovine, izvlačenje novca sa računa Terminala na račun Deltagripa?

O tome će i kompanija i advokati razmišljati nakon konačne presude Visokog trgovačkog suda u Zagrebu.

– U slučaju ako bismo uspjeli u postupku priznanja ili određenom dijelu postaviti institut koji se zove tzv. protuovrha,  onda bismo imali pravo povrata sredstava koja su isplaćena suprotnoj strani, odnosno tužitelju. I naravno sve štete koju smo pretrpjeli, kazala je advokaat Grubeša.
Visoki trgovački sud u Zagrebu odlučit će hoće li priznati presudu Arbitražnog suda iz Pariza koja nalaže da Terminali isplate dug londonskom Deltagripu. (FTV)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close