Brisel traži da se otkoči evropski put

Vijeće za vanjske poslove (FAC) Evropske unije na sutrašnjem će sastanku u Briselu još jednom upozoriti vlasti Bosne i Hercegovine na kašnjenje u ispunjavanju uvjeta na evropskom putu, kazao je za „Avaz“ ambasador BiH pri EU Igor Davidović.

Šefovi diplomatija EU, uključujući prvi put i hrvatsku ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, usvojit će zaključke o BiH nakon dužeg vremena.

– Bit će to još jedan poziv Bosni i Hercegovini na ozbiljnu akciju u provođenju obećanja iz Mape puta dogovorenih u Briselu prošle godine, a kao uvjet u daljnjim razgovorima o napretku BiH u evropskim integracijama. Svi znamo šta se događa u BiH, mislim na sporost provedbe odluke „Sejdić-Finci“. Zaključci koje će Vijeće sutra usvojiti bit će signal bh. vlastima da požure, kako bi se, narodskim rječnikom kazano, „otkočio“ zastoj u procesu euroatlantskih integracija – kazao je Davidović.

Ocjena ukupnog napretka BiH na evropskom putu, posebno u provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“, bit će ključna tema zaključaka FAC-a, koje je već pripremio Političko-sigurnosni komitet EU.

Kako je predviđeno, zaključke će ministri EU sutra, najvjerovatnije, usvojiti bez rasprave.

Iz Brisela je već nekoliko puta izraženo žaljenje što odluka Evropskog suda, koja podrazumijeva važne ustavne reforme, još nije provedena. Nezadovoljstvo napretkom BiH nije krila ni visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton (Catherine Ashton) tokom aprilske posjete BiH.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close