Proizvodnja cvijeća i ukrasnog bilja u BiH: I cvijeće je postalo luksuz

Cvijeće, osim što je idealan poklon, može da bude i dobar izvor zarade. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), Bosna i Hercegovina je prošle, u odnosu na period od prije pet godina, povećala izvoz cvijeća i ukrasnog bilja za četiri puta, dok je istovremeno zabilježen znatan pad njegovog uvoza u našu zemlju.

Uvoz iz EU

Podaci za prvih šest mjeseci ove godine govore da je uvezeno cvijeća i ukrasnog bilja u vrijednosti od 9,6 miliona KM, a najviše se uvozilo iz Holandije, Italije i Hrvatske i to svježe rezano cvijeće, žive biljke i voćne sadnice, sjemeno cvijeće… S druge strane, za isti period iz BiH je izvezeno cvijeća i ukrasnog bilja u vrijednosti od 1,8 miliona KM. Prema podacima UIOBiH, najviše smo izvozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku i to rezano cvijeće i cvjetne pupoljke, te ostale žive biljke sa korijenjem i voćne sadnice.

Iako podaci UIOBiH pokazuju da se izvoz iz BiH od 2008. godine konstantno povećava i da bi bavljenje ovim poslom moglo biti profitabilno, proizvođači cvijeća u BiH nisu optimisti.

“Ova, ali i prethodna godina inače su loše za poljoprivredu pa samim tim i za nas koji se bavimo proizvodnjom cvijeća”, kazao je za Oslobođenje direktor Cvjećarstva Klindić Tibor Klindić.

Kako preživjeti?

Prema njegovim riječima, oni uglavnom proizvode za tržište BiH.

“Nije problem u potražnji, nje ima, ali je problem u cijenama, odnosno u nelojalnoj konkurenciji, u neuređenom tržištu u BiH. Neophodno je izjednačiti poticaje u svim sektorima poljoprivrede, odnosno da se radi na ukidanju sive ekonomije, jer mi danas imamo mnogo neregistrovanih lica koja se bave proizvodnjom cvijeća, koja ništa ne plaćaju. Mi plaćamo sve dadžbine i onda smo u poziciji da smo nekonkurentni”, istakao je Klindić i dodao kako je cvijeće u današnje vrijeme postalo luksuz.

Elvir Kadić iz Magnolije iz Gradačca kazao nam je kako za proizvodnju cvijeća u BiH ne postoje nikakvi poticaji.

“Mi se uglavnom bavimo proizvodnjom sezonskog cvijeća, ali ove godine je situacija dosta loša, pa nam je 30 posto proizvedenog cvijeća ostalo neprodano”, istakao je Kadić.

On je dodao kako se od ovog posla do sada moglo živjeti, ali loša ekonomska situacija pogodila je i ovu oblast, smanjila se potražnja, pa je svaka prognoza nezahvalna.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close