Delegacija ZDK se susrela sa predstavnicima Istarske županije

U sjedištu Istarske županije u Puli, u petak, upriličen je prijem za delegaciju Zeničko-dobojskog kantona. Ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirka Trifunovića, ministricu za pravosuđe i upravu Romanu Brkić, ministra unutrašnjih poslova Rifata Delića i šefa Ureda premijera Dženana Begovića primili su zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi, načelnik Županijske uprave Valerio Drandić, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan i direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti.

Tokom susreta razgovaralo se o nastavku i daljem jačanju saradnje dviju partnerskih regija na brojnim područjima, posebno u turizmu, kao okosnice razvoja ovog kantona, a na osnovu 2004. godine potpisanog Sporazuma o saradnji.

Zamjenica župana Viviana Benussi je, između ostalog, naglasila važnost bošnjačke manjine u Istri s kojom domaće stanovništvo ostvaruje odličnu saradnju o oblasti privrede. Načelnik Županijske uprave je istakao da će „schengenska granica“ još više povezati Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, predlažući saradnju u industrijskom sektoru i turizmu, budući da je Zenica, uz Sarajevo, postala velika turistička atrakcija u BiH za mlade generacije turista. Pročelnik Otočan je pozvao predstavnike ZDK u posjetu Uredu Istarske županije u Bruxellesu, gdje bi se mogli pobliže upoznati sa radom Ureda, zatim i na trilateralnu saradnju regija s Vojvodinom, s kojom Istarska županija, godinama, tijesno sarađuje na brojnim područjima.

-Mogućnosti za saradnju su velike, a naznačio bih bilateralne odnose u smislu održivog razvoja, ekonomije, kulturne baštine, multikulturalnosti, multietničnosti i saradnje u Evropi regija. Čestitamo vam na pristupanju u Evropsku uniju i sretni smo što ćemo nakon 1. jula imati još jedne prijatelje iz zajednice evropskih zemalja, istakao je ministar Trifunović.

Inače, delegacija ZDK je boravila u Puli, u drugom dijelu protekle sedmice, učestvujući na međunarodnoj konferenciji “Uloga lokalnih i regionalnih vlasti u promociji Evropskog građanstva”, u organizaciji Istarske županije.

www.magazinplus.eu – Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close