Delegacija turske općine Altindag Ankara boravi u Visokom

Delegacija turske općine Altundag iz Ankare stigla je danas u četverdodnevnu posjetu općini Visoko.

Delegaciju na čelu sa načelnikom Veyselom Tiryakiyem u zgradi Općine Visoko dočekala je načelnica Amra Babić.

Nakon nedavnog boravka načelnice Babić u Turskoj i sastanka sa čelnicima turske opštine Altundag, donesena je odluka o bratimljenju dviju opština, a u okviru toga organizirana je uzvratna posjeta predstavnika turske općine Visokom.

Zajedno sa načelnikom općine Altundag Veyselom Tiryakiyem, u Visoko je stigao i zamjenik direktora Turske agencije za suradnju i koodinaciju (TIKA) Mehmet Sureyya Er, direktor TIKA-e za BiH Zulkuf Oruc, predstavnici turskog Ministarstva za okoliš i urbanizaciju, te grupa općinara Altundaga.

Načelnica Amra Babić poželjela je dobrodošlicu turskoj delegaciji, te poželjela ugodan boravak u Visokom. Nakon toga je uslijedio sastanak delegacije iz Turske i Amre Babić, kojem su prisustvovali i pomoćnici načelnice, kao i vijećnici u Općinskom vijeću Visoko.

Načelnica Babić je zahvalila načelniku općine Altundag, jer se odazvao pozivu da posjeti Visoko.
Načelnik općine Altundag Veysel Tiryaki rekao je da je sa delegacijom stigao u Visoko kako bi se upoznao sa radom i upravom Općine Visoko. On je naglasio da je Općinsko vijeće Altundaga ovog mjeseca donijelo odluku o bratimljenju sa Općinom Visoko, te da će Visoko biti njihova jedina bratska općina.

“Ovo je prvi sastanak dvije bratske općine. Duboko vjerujem u našu buduću saradnju i razvijanje dobrih prijateljskih odnosa, te da će sa aspekta naših lokalnih zajednica doprinijeti razvoju boljih odnosa između dva naroda i dvije države. Zahvaljujem se gostima koji su danas stigli u Visoko”, rekla je načelnica Babić.

Tiryaki je potom predao načelnici Babić potpisani ugovor, odnosno odluku Općinskog vijeća Altundag o bratimljenju sa općinom Visoko, a Babić je predala potpisani ugovor Općine Visoko i Povelju bana Kulina.

“Tiryakiyu želim pokloniti rodni list države Bosne i Hercegovine, koji je napisan upravo u Visokom, kao centru iz kojeg je ponikla Bosna i Hercegovina kao država. Riječ je o najstarijem pisanom dokumentu južnih Slavena, koji govori o državnosti Bosne i Hercegovine. Ovo je također povelja koja govori u kulturi i pismenosti bosanske države, ali i o postojanju dobrih političkih, ekonomskih i prijateljskih odnosa sa susjedima”, rekla je Babić.

Turska delegacija će tokom boravka u Visokom prisustvavati i koncertu ilahija i kasida koji će biti upriličen povodom obilježavanja rođendana Poslanika Muhammeda.

(Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close