Metodom “copy -paste” stvorene ćelije otporne na HIV!

Stručnjaci sa Standfordskog univerziteta proizveli su T ćelije otporne na HIV, koje bi mogle da spriječe da se ovaj virus razvije u sidu, tj. posljednji stadijum infekcije, ukoliko se pokaže kao uspiješan i kod ljudi.

Otkriće je objavljeno u magazinu “Molecular Therapy”, a naučnici se nadaju da bi ono moglo da zamijeni doživotnu terapiju i zaštiti imunološki sistem zaraženih osoba.

T-ćelije su podgrupa leukocita, koja ima važnu ulogu u uspostavljanju i jačanju kapaciteta imunološkog sistema.

Kako se navodi u studiji, naučnici su u eksperimentu koristili neku vrstu molekularnih makaza, koje funkcionišu po principu kompjuterskih komandi “cut” i “paste”. Oni su u T-ćelije ubacili čitav niz gena otpornih na HIV.

Dezaktiviranjem gena receptora i ubacivanjem dodatnih anti-HIV gena, virus je spriječen da prodre u ćelije i na taj način nije mogao da uništi imunološki sistem.

HIV deluje tako što prodire u T-ćelije i na kraju ih uništava, što dovodi do kraha imuniteta. Naučnici ističu da ova terapija nije lijek protiv HIV-a, već način da pacijenti postanu imuni na virus.

– Kada se osoba zarazi HIV-om, ona postaje podložna svim mogućim infekcijama i vrstama raka, i to je ono što ga na kraju ubija, a ne sam virus – objašnjava dr. Matthew Porteus, rukovodilac istraživanja.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close