Daćemo državno zemljište za izgradnju novih domova

Još uvijek je stanje u Posavskom kantonu teško i borimo se sa vodenom stihijom. Nastoji se zaštiti Orašje od poplave, kazao je premijer FBiH Nermin Nikšić za bh. novinsku agenciju Patria.

On je istakao da se stanje u ostalom dijelu FBiH koliko-toliko normalizuje, ali da sada najveći problem predstavlja ogroman broj klizišta na teritoriji cijele FBiH.

– Ta klizišta ugrožavaju veliki broj stambenih objekata, stanovništvo je evakuisano. Prvi zadatak je sagledavanje kompletnog stanja, da vidimo koja su to područja u koja se ljudi više neće moći vratiti. Dali smo nalog ministarstvima da rade na tome, da dodijelimo državno zemljište tamo gdje ga ima bilo za izgradnju individualnih ili kolektivnih stambenih objekata, naselja, zgrada – kazao je Nikšić za NAP i dodao da su velika klizišta u Olovu i Željeznom Polju te da se radi na uspostavljanju putne komunikacije prema trinaest sela u Željeznom Polju.

Premijer Nikšić je kazao da se trebaju evidentirati sve štete koje su pretrpjela domaćinstva, ali i privredni subjekti čije štete su višemilionske s ozbzirom na infrastrukturu.

– Paralelno s tim trebamo praviti akciju saniranja stanja, i raditi na zaštiti i prevenciji stanovništva od zaraza i epidemija. Trebamo raditi na rješavanju problema sa nadoknadama šteta onima koji su pretpjelu štetu – kazao je Nikšić za Patriu.

Što se tiče sanacije klizišta, Nikšić je kazao da se svi nivoi vlasti trebaju uključiti u rješavanje nastalih problema počevši svakako od općina.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH utvrdila je rebalans budžeta kako bi se iznašla sredstva za sanaciju šteta od poplava.

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH u toku je sastanak entitetskih i državnog premijera sa  komesarkom Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i odgovor na krize Kristalinom Georgievom koja je danas u poslijepodnevnim satima doputovala u BiH iz Srbije.

Održala je sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom kako bi se sagledala situacija u BiH.

(Nap.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close