Čović – Dodik: HDZ – SNSD jedino partnerstvo u BiH

Ne postoji mogućnost da se član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bira indirektnim putem, kazao je jučer u Mostaru Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Dodik je naglasio kako europski put BiH ne dolazi u pitanje, ali i kako se pri provođenju presude Sejdić – Finci mora prihvatiti princip da jedan narod drugom ne smije birati predstavnike.

– Potvrđujem našu opredijeljenost za evropski put BiH. To nije sporno, ali taj put ne mora značiti da je to za jedne, druge ili treće put jada, nego mora biti put dostojanstva. Ne može se ići ka tome da se u FBiH omogućuje neki mehanizam majorizacije pa da se opet bira neko poput Željka Komšića u ime Hrvata. To se nije pokazalo dobrim. Koga i šta danas predstavlja Komšić? U čije ime on govori? Koga zastupa? Izgubio je podršku čak i vlastite partije koja mu je obezbijedila bošnjačke glasove kojima je izabran. On je kao nenavođena raketa, ne znate gdje će bubnuti. Njegovi su politički stavovi irelevantni. No, to je šteta za BiH, izjavio je Dodik.

Odustati od majorizacije

Govoreći o predstojećem sastanku bh. stranačkih lidera s povjerenikom Europske komisije za proširenje Štefanom Füleom, Dodik je izjavio kako se mora osigurati da članovi Predsjedništva BiH iz Federacije ne smiju biti izabrani od jednog naroda.

– U Bruxellesu će na dnevnom redu ponovno biti presuda Sejdić – Finci te naravno priča o mehanizmu koordinacije. Prethodni sastanak u Bruxellesu rezultirao je dogovorom koji bošnjačke stranke nisu ispoštovale. Dogovoreno je bilo da se uđe u sistem izbora na način da na kantonalnom nivou imamo određene preferencijalne glasove koji bi davali mogućnost da se iz jednog naroda ne biraju oba člana Predsjedništva, nego da to bude iz različitih naroda. To je bilo fer. Nije bilo korektno što su nakon povratka iz Bruxellesa dobar dio međunarodne zajednice i sarajevska politička čaršija napravili priču o tom da je tomu neko drugi kriv, izjavio je Dodik.

Također, rekao je da bi se presuda Sejdić – Finci vrlo brzo provela kada bi se odustalo od potrebe za majorizacijom i izborom kadrova drugog naroda.

– Mi u RS-u imamo konsenzus oko provedbe presude i spremni smo izmijeniti Ustav RS-a na način da se omogući kandidiranje bilo koga za člana Predsjedništva. U RS-u ostaje na snazi direktan izbor člana Predsjedništva i taj izbor podrazumijeva da se riječ Srbin u Ustavu zamijeni s riječju jedan. Ništa više od toga jer presuda traži samo uklanjanje diskriminacije. Na nivou RS-a nije prihvatljiv neizravni princip izbora članova Predsjedništva. U FBiH, zbog složenosti mehanizama izbora, spremni smo prihvatiti model oko kojeg se dogovore federalni partneri. Tu ne smije biti isključivanja bilo koga, izjavio je predsjednik SNSD-a.

Stameno partnerstvo

Čović je, pak, kazao kako on i Dodik već dulje vremena imaju uravnoteženo razmišljanje o većini pitanja, pa i o provedbi presude Sejdić – Finci.

– Partnerska suradnja SNSD-a i HDZ-a dala je puni rezultat i kad su u pitanju odnosi dva naroda, a ne samo stranačkih predstavnika. To treba nastaviti i to je pravac naše buduće suradnje. Ako prije odlaska u Bruxelles predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda ne naprave dogovor o provedbi presude Sejdić – Finci i izboru članova Predsjedništva, nemamo pravo gajiti neki veliki optimizam. HDZ u ovom trenutku ima jedino partnerski odnos sa SNSD-om, iako bih volio da taj odnos imamo i s drugim strankama, rekao je Čović.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close