Samo dvije firme iz BiH među 500 najboljih

Na ovogodišnjoj ljestvici 500 najvećih kompanija u srednjoj Evropi, koju je objavila konsultantsko-revizorska kuća Deloitte, našle su se i dvije kompanije iz Bosne i Hercegovine.

Radi se o Optima grupi, koja se, zabilježivši 638,9 miliona eura prihoda od prodaje, uspjela plasirati na 367. mjesto Deloitteove ljestvice, te o ASA Prevent Grupi, koja se s 520,7 miliona eura prihoda od prodaje, plasirala na 463. poziciju.

Niti ove godine nije bilo značajnih promjena pri vrhu ljestvice 500 najvećih kompanija srednje Evrope, pa su prve tri pozicije ponovno zauzele dvije kompanije iz sektora energetike – poljski PKN Orlen i mađarski MOL, dok se na trećoj poziciji našla češka Škoda.

Poljske su kompanije nastavile dominirati Deloitteovom ljestvicom 500 najvećih te čine jednu trećinu ukupnog broja kompanija koje su se ove godine uvrstile na ljestvicu.

S druge strane, ovogodišnju ljestvicu karakterizira usporavanje rasta prihoda kompanija.

Potrošački sektor i transport te sektor energetike i ove godine čine gotovo dvije trećine kompanija koje su se ove godine uspjele uvrstiti na ljestvicu.

„Iako je sektor robe široke potrošnje i transporta zastupljen s većim brojem kompanija, sektor energetike prednjači po ostvarenim prihodima, čineći čak 42 posto ljestvice“, komentira Sabina Softić, partner u Deloitteu.

Sektor tehnologije, medija i telekomunikacija, po njenim riječima, od 2008. bilježi konstantan pad prihoda, koji na godišnjoj razini prosječno iznosi oko 3 posto, a osim toga bilježi i pad broja kompanija koje se uspijevaju uvrstiti na ljestvicu – od nekadašnjih 48 kompanija danas je zastupljen sa 33.

Na listu 500 najvećih kompanija u srednjoj Evropi ove se godine plasirala 41 kompanija iz Adria regije, jednako kao i lani.

„Ovo se može smatrati i pozitivnim iznenađenjem, budući da su države regije u prosjeku zabilježile pad privrede u 2012. godini, u usporedbi s kakvim-takvim rastom zabilježenim u srednjoj Evropi“, navodi Softić.

Slovenija je i ove godine zabilježila najviše predstavnika na CE Top 500 listi, čak 18. Za njom slijedi Hrvatska s 12 predstavnika, dok je Srbija ove godine zabilježila pad broja predstavnika te je s lanjskih 11, pala na osam predstavnika na listi. Za razliku od prošle godine, kada nije imala niti jednog predstavnika na listi, BiH ih ove godine bilježi dva, a Makedonija jedan.

Tri najveće kompanije iz Adria regije ove su godine bile INA s ostvarenih 3,97 milijardi eura prihoda od prodaje, Agrokor grupa s 3,95 milijardi eura prihoda i slovenska Petrol Grupa, koja je lani ostvarila 3,75 milijardi eura prihoda.

Promatrano s aspekta neto dobiti najbolju 2012. godinu u regiji imao je NIS, s 401 milionom eura dobiti, dok se na drugoj poziciji našao, inače tradicionalno vodeći, Hrvatski Telekom, čija se dobit u odnosu na 2011. smanjila 8,5 posto te je u 2012. ostvario 225 miljona eura dobiti.

Slovenska Krka treća je najprofitabilnija kompanija u regiji, a slijede je Telekom Srbije, INA, i zanimljivo Tarkett, kompanija iz Srbije, koja se bavi proizvodnjom materijala za uređenje interijera, s 66 miliona eura neto dobiti.

Osim liste 500 najvećih kompanija, Deloitte je kreirao i rang-ljestvice 50 najvećih banaka i osiguravajućih društava.

„Kao i prošle godine, vodeću poziciju je zauzela poljska PKO BP banka, s imovinom koja je u 2012. iznosila 47,526 milijardi eura. Niti jedna banka iz Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na listu 50 najvećih, dok je od banaka iz Adria regije najbolji plasman ostvarila Zagrebačka banka, koja se drugu godinu zaredom uspjela plasirati među prvih deset“, navodi Mirza Bihorac, menadžer u Deloitteovom Odjelu revizije.

Među osiguravateljima prednjači poljski PZU, s ostvarenih 3,88 miliona eura ukupne zaračunate premije. Jednako kao i u slučaju banaka, niti jedan osiguravatelj iz Bosne i Hercegovine nije se uspio uvrstiti na Deloitteovu ljestvicu, saopćeno je iz Deloitte Advisory Services Ltd.

Nezavisne

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close