FVO inspektori dolaze uskoro u BiH

Predstavnici Kancelarije za veterinarstvo BiH i Kancelarije za hranu i veterinarstvo Evropske komisije iz Dablina (FVO) će između 10. i 15. septembra održati video-konferenciju, nakon čega će biti poznat termin dolaska njihove inspekcije u BiH.

Ljubomir Kalaba, direktor ove institucije, je rekao kako smatra da će evropski inspektori doći u veoma kratkom roku, jer su nedavno ispunjeni i posljednji dodatni upitnici iz predviđenog Protokola FVO, izvijestile su Nezavisne.
“Datum dolaska predstavnika FVO je od izuzetenog značaja za pet mljakara u BiH koje, zajedno s Kancelarijom za veterinarstvo BiH i ostalim nadležnim institucijama, proteklih nekoliko mjeseci rade ‘punom parom’ kako bi svi uslovi Protokola za izvoz mlijeka na evropsko tržište što prije bili ispunjeni”, rekao je Kalaba.
On je precizirao da su resorna entitetska ministarstva na početku postupka za ispunjavanje uslova za izvoz u EU kandidovala: “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, bihaćki “Meggle”, sarajevski “Milkos”, mljekaru “Zott” iz Gradačca i “Mljekaru Livno”, koja je aplicirala za izvoz sira.
On je dodao da su, od kada je 24. maja ove godine Kancelarija za veterinarstvo BiH započela ovaj posao, izvršili mnogo obaveza kako bi izvoz mlijeka u EU bio omogućen.
BiH je bila najveći izvoznik mlijeka u Hrvatsku prije njenog ulaska u EU. U BiH je na godišnjem nivou tržišno plasirano, odnosno otkupljivano, 200 miliona litara mlijeka, a čak četvrtina ovog iznosa bila je usmjerana ka hrvatskim prerađivačima.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close