Borba za fotelje u Predstavničkom domu PSBiH i PFBiH: SDA osvojila najviše mandata

U udobne fotelje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prema nezvaničnim rezultatima izbora održanih u nedjelju, iz Federacije BiH moglo bi sjesti najviše poslanika iz Stranke demokratske akcije, čak devet – sedam direktnih iz FBiH, te po jedan kompenzacijski mandat iz FBiH i Republike Srpske.

(Oslobođenje)

Tako je SDA svoju zastupljenost u odnosu na rezultate izbora iz 2010. godine uvećala za dva mandata.

Koaliciji koju predvodi HDZBiH trebalo bi pripasti pet mjesta – četiri direktna i jedan kompenzacijski mandat iz FBiH. U odnosu na rezultat prije četiri godine, HDZBiH je napredovao za dva mjesta. Demokratska fronta – Željko Komšić, kao nova partija, napravila je odličan rezultat, te može računati na pet mjesta u Parlamentu BiH – četiri direktna mandata i jedan kompenzacijski. SBB se može nadati da će imati četiri mjesta, tri direktna i jedan kompenzacijski. U SDP-u BiH mogu računati na tri mjesta, i to dva direktna i jedan kompenzacijski. U odnosu na rezultat od prije četiri godine, ova je partija izgubila čak pet mandata.

Pad SNSD-a

Savez nezavisnih socijaldemokrata u novom sazivu Predstavničkog doma PSBiH, prema dosadašnjim rezultatima, imat će šest mjesta – pet direktnih i jedan kompenzacijski, dok će Srpska demokratska stranka imati ukupno pet mjesta – četiri direktna i jedan kompenzacijski mandat. Treba kazati i to da SNSD u odnosu na izbore iz 2010. godine ima dva mjesta manje, a da je SDS popravio rezultat za jedno mjesto. Po jedno mjesto u državnom Parlamentu iz Federacije BiH očekuju u a-SDA, HDZ-u 1990 i BPS-u, te iz Republike Srpske PDP – NDP i DNS. Podsjetimo, Predstavnički dom PSBiH broji 42 poslanika – 28 iz Federacije BiH i 14 iz Republike Srpske.

I u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji broji 98 poslanika, najviše mjesta, prema posljednjim podacima iz Centralne izborne komisije BiH, imat će SDA, čak 29, od kojih 21 direktni, te osam kompenzacijskih mandata. Ovogodišnjim rezultatom, SDA će u odnosu na 2010.  imati šest mjesta više.

U narednom četverogodišnjem mandatu veći broj mjesta imat će i SBB. Ova stranka je na izborima 2010. godine imala 13 mjesta, a sada, prema posljednjim podacima iz CIK-a BiH, imat će ukupno 17 – trinaest direktnih i četiri kompenzacijska.

Boljitka nema

Prema dosadašnjim projekcijama, stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HDZBiH, HSS, HKDUBiH, HSP dr. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne) trebale bi imati 14 mjesta – direktnih 11 i tri kompenzacijska, a HDZ 1990 pet – četiri direktna i jedan kompenzacijski mandat. Koalicija stranaka HNS-a popravila je rezultat za dva mjesta u odnosu na mandat 2010 – 2014. godina, kao i  HDZ 1990.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH bit će osvježen i novom strankom. Demokratska fronta trebala bi dobiti 14 poslaničkih mjesta – deset direktnih i četiri kompenzacijska. Jedno mjesto imat će i Naša stranka, te Laburistička stranka BiH Elvire Abdić Jelenović. Ne bude li promjena, Stranka za BiH i BPS također bi mogli imati po jedno mjesto, a a-SDA dva. Treba kazati da je Stranka za BiH u prošlom sazivu imala devet mjesta. Najveći gubitnik izbora, Socijaldemokratska partija BiH, prema dosadašnjem stanju, trebala bi dobiti svega 13 mjesta, što je za 15 mjesta manje nego u prošlom sazivu ovog zakonodavnog tijela. Deset mandata osigurano je direktno, plus tri kompenzacijska.

U federalnom Parlamentu u naredne četiri godine, kako sada stvari stoje, neće biti Narodne stranke Radom za boljitak. Ova stranka je u prošlom sazivu imala pet poslanika.

Isti slučaj je i sa DNZ-om i HSP-om, koji su do sada imali tri mjesta, a prema dosadašnjim rezultatima, izborni prag nije prešao ni SNSD, koji je u proteklom mandatu imao jednog poslanika u Predstavničkom domu FBiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close