Bombardovanje SRJ recept za Siriju?

SAD i njeni saveznici razmatraju opciju da napadnu Siriju po uzoru na NATO bombardovanje SRJ iz 1999. godine i tako zaobiđu UN, piše “Njujork tajms”

Kako piše list, američki predsjednik Barak Obama odmjerava kako da reaguje povodom navodnih napada hemijskim oružjem u Siriji, dok njegovi vojni savjetnici istražuju da li bi “Operacija Plemeniti nakovanj”, završna faza rata na Kosovu i Metohiji, mogla da posluži kao presedan za akciju u Siriji.

Iako iz SAD još nisu stigle toliko jasne prijetnje kao iz Evrope, Obama je u srijedu nagovijestio da bi moglo da dođe do pokušaja da se zaobiđu tijela Ujedinjenih nacija.

Glavni razlog za to je što bi Rusija sigurno stavila veto na bilo kakvu odluku o primjeni sile nad režimom predsjednika Sirije Bašara al Asada.

“Ako SAD napadnu drugu zemlju bez podrške UN i bez jasnih dokaza o napadima hemijskim oružjem, postavlja se pitanje da li bi to bilo u skladu sa međunarodnim pravom i da li bismo imali podršku saveznika za tako nešto”, rekao je Obama za CNN.

On je navode o napadu hemijskim oružjem, za koji još nema dokaza jer inspektori još nisu na terenu, nazvao velikim događajem koji zaslužuje “smrtnu zabrinutost” i naveo da SAD imaju “malo vremena da reaguju”.

Iako se on slaže da je neophodno da eksperti UN ustanove da je bilo napada hemijskim oružjem, u Bijeloj kući se već razgovaralo o presedanima i Kosovu, piše “Njujork tajms”.

“Kosovo je očigledan presedan za Obamu, jer su u Siriji ubijeni civili, a Rusija ima dugogodišnje veze sa režimom koji je optužen za zločine. Predsjednik Bil Klinton je 1999. godine iskoristio podršku NATO i tvrdnje da štiti nenaoružanu populaciju kako bi opravdao 78 dana bombardovanja SRJ”, piše list.

Viši zvaničnik je za list potvrdio da je “kosovski presedan” tema na sastancima o Siriji, ali je istakao i da se razmatra da li bi udar iz vazduha imao neželjene posljedice, kao što su destabilizacija Libana ili odliv većeg broja izbeglica u Jordan, Tursku i Egipat.

“Prejako bi bilo reći da radimo na legalnom okviru za akciju, s obzirom na to da predsjednik nije donio odluku. Ipak, Kosovo je,naravno, presedan za nešto što je jako slično”, rekao je neimenovani zvaničnik.

Za razliku od i dalje opreznog Obame, šef britanske diplomatije Vilijem Hejg je rekao da Britanija vjeruje da je napad izvršen i da iza njega stoji Asadov režim, dok je stav Rusije da je u pitanju najvjerovatnije montiran događaj.

U međuvremenu jedan zvaničnik odbrane SAD saopštio je da će američka ratna mornarica pojačati prisustvo u Sredozemnom moru još jednim, četvrtim ratnim brodom, naoružanim krstarećim raketama, zbog sve veće krize u Siriji.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je brod Mahan trebalo da se vrati u bazu u Norfolku, u saveznoj državi Virdžiniji, ali da je zapovednik Šeste flote odlučio da ga zadrži u regionu, javio je Rojters.

Taj zvaničnik je, s druge strane, naglasio da mornarica SAD nije dobila nalog da se pripremi za vojne operacije zbog dogadjaja u Siriji.

Autor: NJUJORK TAJMS

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close