BiH opet dobila jedinicu od Evropske komisije?!

BiH ima još samo desetak dana da ostvari napredak u ključnim oblastima ukoliko želi da izvještaj o napretku, koji Evropska komisija objavljuje sredinom oktobra, bude pozitivan.

Drugim riječima, čak i ako politički lideri ostvare napredak na sastanku sa Štefanom Fileom, evropskim komesarom za proširenje, 1. oktobra u Briselu, to neće biti navedeno u izvještaju, što bi bilo loše za BiH.

 

Kako nam je objašnjeno u Briselu, potrebno je najmanje mjesec prije službenog objavljivanja da se prikupe svi izvještaji iz drugih zemalja u procesu pridruživanja, te da svoje mišljenje na njega daju kolegij komesara u

Komisiji i druga tijela EU.  Iako izvještaj o napretku nema političku težinu, njegov sadržaj je veoma važan jer je on radni dokument evropskih tijela u narednih godinu dana.

 

“Taj dokument je najvažnija referentna tačka za evropska tijela, za strategiju proširenja i druge organizacije koje se bave zemljama u procesu proširenja. Primjera radi, kada komesar za proširenje prezentuje strategiju proširenja Evropskom parlamentu, referentni dokument je uvijek izvještaj o napretku”, objašnjeno nam je u Briselu.

 

Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU u Sarajevu, je objasnio da se posljednja redaktura izvještaja radi početkom septembra, te da nakon toga više nema mogućnosti za izmjene.

 

“Postoji standardna procedura za izradu izvještaja, koja uključuje i konsultacije unutar BiH i u njega se unosi sav napredak koji se ostvaruje do 1. septembra”, naveo je Mekgafi.

 

Ni u jednoj od ključnih oblasti BiH od prošlog izvještaja nije ostvarila napredak. Podsjećanja radi, riječ je o uvođenju efikasnog mehanizma koordinacije između različitih nivoa vlasti za prenošenje, primjenu i sprovođenje zakonodavstva EU, napredak u rješenju odluke “Sejdić i Finci”, te rješenje za raspodjelu državne i vojne imovine.

 

Postoji procedura za izradu izvještaja, koja uključuje i konstulacije unutar BiH i u njega se unosi sav napredak koji se ostvaruje do 1. septembra

 

Osim toga, rekonstrukcija vlasti na različitim nivoima još nije riješena, nije riješeno pitanje Statuta Mostara, nema napretka u strukturisanom dijalogu o pravosuđu, nisu riješena pitanja obilježavanja granice i imovinska pitanja sa susjednim zemljama, a ništa nije urađeno ni na stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora BiH. Takođe, nema napretka u usklađivanju s evropskim standardima u oblasti poljoprivrede, politike ruralnog razvoja  i životne sredine, a Delegacija je suspendovala sredstva iz IPA za ove namjene zbog nedostatka napretka.

 

Takođe, BiH nije uspostavila jedinstven sistem registracije malih i srednjih preduzeća, nije sprovela Sporazum o zajedničkom evropskom vazdušnom prostoru, niti je ostvarila napredak u energetskom sektoru.

Staša Košarac, član Zajedničke komisije za evropske integracije bh. parlamenta i član SNSD-a, ističe da BiH čitav niz godina zaostaje u evropskim integracijama zbog političke nestabilnosti u FBiH i zato što političke strukture iz Sarajeva evropske integracije koriste kao izgovor za promjenu ustavne strukture BiH na štetu RS.

 

“Dok god takve strukture ne prihvate realnost BiH organizovane na dejtonskim principima, teško će biti očekivati napredak. Podsjećam da je RS sve svoje zakone uskladila s evropskim standardima. RS bi mogla biti lokomotiva evropskih integracija, ali zbog tvrdoglavosti političkog Sarajeva, to nije moguće”, rekao je Košarac.

Ismeta Dervoz, član Komisije iz SBB-a, ističe da BiH zaostaje u ispunjavanju evropskih obaveza najvećim dijelom zbog političkih nesporazuma između entiteta i nekih političkih partija.

“U EU ne može ni RS ni FBiH, već država BiH. Sve dok to neki ne shvate, bojim se da neće biti dobro. Ja sam u ovu komisiju prije mjesec i po dana ušla zato što vjerujem da u ovih godinu i po dana mandata mogu pomoći da BiH ispuni svoje europske obaveze”, istakla je ona.

 

Ključne oblasti u kojima nije bilo napretka:

Mehanizam koordinacije

“Sejdić i Finci”

Strukturisani dijalog o pravosuđu

Državna i vojna imovina

Status Mostara

Poljoprivreda i životna sredina

Jedinstveni ekonomski prostor

Razgraničenje

Vazdušni saobraćaj

Energetika

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close