Halid Bešlić tražio, ali mu ne daju hrvatsko državljanstvo?

Halid Bešlić je u više navrata tražio hrvatsko državljanstvo, ali ga nikada nije dobio. Iako su na slične zahtjeve drugi umjetnici iz Bosne i Hercegovine, na preporuku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, prije ili kasnije dobijali domovnicu, sarajevski folker očigledno nije bio te sreće. Ili bolje reći – nema odgovarajuće zasluge!

Pojedinci su Hrvatima očigledno podobniji, da ne kažemo kulturniji od drugih. Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović je baš ovih dana na Sarajevo film festivalu, u intervjuu za jednu TV kuću s posebnim ponosom govorio o hrvatskom državljanstvu koje je dobio u proljeće.

Njega je Ministarstvo kulture ocijenilo kao građanina od posebnog interesa za Hrvatsku, a rješenje mu je potpisao ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. Takva procedura uobičajena je i za vrhunske sportiste iz inostranstva koji zatraže da postanu punopravni građani Hrvatske, a njima se državljanstvo dodjeljuje na preporuku Ministarstva sporta.

Iako se mnogo rjeđe govori o onima koje su preporučili zaduženi za kulturu, trebalo bi spomenuti i da je hiphoper Edo Majka, koji je poznat po upornosti u traženju hrvatskih papira, 2010. godine napokon dobio ono što je želio.

Ali Halid Bešlić nije. Kako stoje stvari,i neće.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close