Baković: Očekujemo zaradu veću od osam miliona dolara

Uoči utakmica fudbalske reprezentacije, prijateljskih ili kvalifikacijskih novinske stupce pune naše nogometne zvijezde. S pravom. No, nepravedno je  po strani držati ljude, čelnike, administrativce, personal iz Saveza koji prije i poslije utakmice padaju s nogu, rade od jutra do mraka. Od recepcije NSBiH do sekretarice Dženane Tiro je mobilno stanje skoro tokom cijele godine. Jasno da sve pod kontrolom drži Jasmin Baković, nekadašnji fudbaler, pa novinar, danas kompletan sportski radnik. Upravo takvog su prepoznali čelnici UEFA i FIFA gdje Baković sve bolje kotira.

Sa Bakovićem smo u „praskozorje” ključnih utakmica razgovarali o svemu pomalo.

Koliki je kapacitet Bilinog polja, a koliki Koševa?

– Prema zvaničnim podacima, kapacitet stadiona Bilino polje je oko 13.500, s tim što se iz sigurnosnih razlog, te VIP i PRESS pozicija za utakmice reprezentacije  u prodaji nađe 10.350 ulaznica. Stvarni kapacitet Koševa bio je 36.500, ali trenutno je u funkciji  29.000 stolica.  I za ovaj stadion vrijedi pravilo da se iz više razloga štampa manji broj ulaznica.

Slovačka zaustavila prodaju

Koliko je prodato ulaznica za meč sa SAD?

– Mislim da su prodate sve ulaznice. Štampali smo 24.000.

Koliko će bh. navijači, dobiti karata za meč u Žilini?

– Navijačima BiH pripada  1.900 ulaznica. To je iznad standarda. Na naše insistiranje tokom nedavnog sastanka u Bratislavi, FA Slovačke je odobrio veći broj u odnosu na uobičajenih, maksimalno 10% kapaciteta. U tom slučaju dobili bi samo 1.200 ulaznica.  Moram istaći da smo se u pravom smislu riječi  izborili za ovu razliku.  Međutim, imamo informaciju da su naši navijači putem interneta kupili još oko 4.000 ulaznica, zbog čega je FA Slovačke zaustavio on line prodaju i sada ulaznice prodaje isključivo u njihovom savezu, navijačima Slovačke.

Koliko dobijete dnevno sms poruka običnim, a koliko danima uoči utakmice, a koliko mailova?

– Poruke i emailove ne brojim, jer bi mi i samo brojanje oduzelo vremena. Ima ih zaista bezbroj. Naravno, najviše u danima pred utakmice A reprezentacije. Znani i neznani se javljaju prevashodno zbog ulaznica. Da budem iskren, nisam ni znao koliko prijatelja imam. Ali, za zdravlje niko ne pita. Samo za ulaznice.

Stignete li svima odgovoriti?

– Nastojim da odgovorim na sve emailove i poruke koji su upućeni lično  meni i mislim da uspijevam u tome.  Činim to najčešće kada napustim kancelariju, naveče,  jer je nemoguće to činiti u toku radnog vremena  zbog brojnih sastanaka, konsultacija sa kolegama, prijema stranaka i drugih redovnih aktivnosti. Pisanje oduzima veoma mnogo vremena, ali smatram to profesionalnom i ljudskom obavezom.

Odakle ste sve dobili čestitke, imate li neku neobičnu koju bi izdvojili?

– Najdraže su mi čestitke osoba sa posebnim potrebama ili organizacija koje brinu o njima..

Uskoro u novim dresovima

Kako reagirate kada vam dođe neka srceparajuća sms poruka kada se traži karta i slično, a vi nemoćni?

– Naravno da je nemoguće udovoljiti svima.  Ali, u takvim situacijama pokušam na lijep način objasniti. Niko ne voli prepotenciju, pa ni ja. Ljudima je lakše kada se neka loša informacija saopšti biranim riječima…

Kako NSBiH stoji sa ugovorima o TV pravima, do kada ugovor traje?

– Ugovor koji se odnosi na TV i komercijalna prava sa SPORT FIVE ističe iduće godine. Nakon toga, od kvalifikacija za EURO 2016. koje počinju u septembru iduće godine,  TV i dio komercijalnih prava od svih nacionalnih asocijacija preuzima UEFA. U skladu s tim princiopom centralizacije prava, organizacija utakmica, uslovi na stadionima i niz drugih detalja biće potpuno drugačiji u odnosu na period koji je iza nas.

S kojim firmama NSBiH ima ugovor za sportsku opremu, kada ističe… Pitamo vas to jer navijači pišu da bi trebali promijeniti dizajn dresova, pa i marku, odnosno firmu…

– U vrijeme kada je zaključen ugovor sa proizvođačem sportske opreme Legea, naša reprezentacija imala je znatno lošiji plasman na FIFA rang listi, a Savez je tada bio opterećen brojnim problemima, suočen sa organizacionom krizom, duplim ugovorima, finansijskom dubiozom… Ugovor sa ovom italijanskom  kompanijom ističe prije Svjetskog prvenstva u Brazilu. Mislim da su stvoreni svi uslovi da naši reprezentativci  uskoro obuku mnogo kvalitetniju opremu, u skladu sa njihovim rejtingom, kvalitetom i novim  imidžom Saveza. Već smo preduzeli odgovarajuće korake  i na dobrom smo putu da ovo pitanje riješimo veoma brzo i uspješno.

Koliko koštaju pripreme za jedno okupljanje i koliko ima takvih u godini, osim A tima..?

– Sve zavisi od toga gdje se obavljaju pripreme, koliko dana traju, koliko osoba je prisutno na okupljanju.  Prošle godine naš Tehnički sektor je organizovao  99 akcija, od kampova, priprema, utakmica, turnira,  festivala, seminara itd.. Sve to mnogo košta. Ali, u tome i jeste smisao naše djelatnosti. Investiranje u razvoj fudbala. Ono što je izvjesno jeste da samo „A” selekcija donosi zaradu,  iz koje se finansiraju aktivnosti ostalih devet reprezentativnih selekcija.

Imaju li uposlenici saveza, Vi lično radno vrijeme svih ovih mjeseci?

– Naše radno vrijeme je usklađeno sa relevantnim zakonskim propisima, ali naravno da nema radnog vremena kada organizujemo važne događaje, utakmice, sastanke, kada primamo posjete iz FIFA i UEFA itd. Ono što mogu reći za sebe lično, a to moji saradnici dobro znaju, da veliki dio posla obavljam sa kućnog računara, u kasnim satima, vikendom. Za mnoge kreativne stvari, za strateška pitanja, pa planiranje, neophodan su dobar ambijent, mir i koncentracija, a toga najviše imam u krugu porodice. Supruga Marina ima puno razumijevanje za moj posao.

U HNS-u, pa i FS Srbije i drugi savezi su za plasman na EP i SP nagrađivali, osim igrača i stručnog štaba i uposlenike saveza. Bilo bi korektno da to uradi i NSBiH?

– U ovom trenutku najvažnije je da naša reprezentacija izbori plasman na Mundijal u Brazilu i tako ostvari san svih generacija našeg najboljeg državnog tima. San i želju svih koji vole  Bosnu i Hercegovinu. Nakon toga, biće vremena za ostala pitanja.  Vjerujem da niko neće ostati uskraćen za dio koji mu pripada.

Begić, Ljubojević, Beus…

Koliko će NSBiH dobiti eventualnim plasmanom na SP od FIFA? Kakav je  odnos podjele igrači i stručni stab, odnosno NSBiH?

– U ovom trenutku znamo samo da su učesnici SP 2010. godine u startu dobili oko 8 miliona dolara. Ne vjerujem da će nagrada za plasman na Mundijal 2014.  biti manja. Ostalo zavisi od plasmana u toku Mundijala, od marketinških, sponzorskih aktivnosti. Biće to sigurno značajna suma, a za sva pitanja koja se odnose na raspodjelu novca predviđen je odgovarajući pravilnik.

Kolike su naknade članovima Izvršnog odbora?
 
– To je poslovna tajna, ali mogu reći da su svi članovi Izvršnog odbora funkcije i  obaveze koje proizilaze iz statusa člana nogometne vlade,  shvatili veoma profesionalno, seriozno i odgovorno. Naravno, posebno treba istaći maksimalni angažman Predsjednika Elvedina Begića, a zatim i potpredsjednika Darka Ljubojevića i Ivana  Beusa. Ne smijemo zaboraviti ni ogromnu ulogu predsjednika Odbora za posredovanje i savjetovanje Ivice Osima i ostalih članova toga tijela: Bajevića, Hadžibegića, Kajtaza. Svi oni čine snažan i kvaltetan tim koji  Savez vode pravim putem.

Žalite li što niste ostvarili bolju igračku karijeru? Mnogi ne znaju da ste bili jedan od najtalentovanijih igrača Sarajeva, da ste igrali sa Vladimirom Petkovićem i drugim  bordo asovima…

– Žao mi je što nisam postigao više kao igrač. Kažu da sam bio talentovan i marljiv, ali to nije bilo dovoljno.  Trebalo je imati i sreće, možda i malo više samopouzdanja. Kada sam završio juniorski staž u Sarajevu, na  Koševu je stasavala druga šampionska generacija koja je sezonu kasnije osvojila titulu prvaka bivše zajedničke države. Posuđen sam Famosu, igrao sam u Drugoj ligi Zapad, kasnije nosio dres Unisa, koji je bio izuzetno organizovan klub. Istovremeno, studirao sam na Pravnom fakultetu i diplomirao 1991. godine, kada sam počeo raditi kao sportski novinar. Igrom slučaja, u isto vrijeme sam doživio i težu povredu koljena, zbog koje i danas imam  problema, tako da je moja karijera završena u 26. godini..

Kojeg trenera  pamtite? Koji vam je ono vrijeme bio najteži napadač za čuvanje?

– Između brojnih  vrsnih trenera, izdvojio bih Denijala Pirića i Fuada Muzurovića. Obojica su izuzetni stručnjaci, ali i pedagozi, dobri ljudi, pozitivne ličnosti, gospoda. Sa Pirićem i danas sjajno sarađujem, a sa Muzurovićem sam sarađivao kao novinar, a zatim kao sekretar reprezentacije u vrijeme njegovog drugog mandata.  Želio bih istaći i  pokojnog Ivicu Mioča,  izuzetnog čovjeka, koji me je svojevremeno  selektirao u reprezentaciju grada Sarajeva.

Najteže je bilo čuvati Semira Tucea. Igrao sam desnog beka, on lijevo krilo. Bilo je važno da ne primi loptu. U njegovim nogama lopta je bila sigurnija nego u sefu. Ipak, juniori Sarajeva u to vrijeme su imali više uspjeha u mečevima sa Veležom.. Pamtim i duele sa Pajom Pašićem. Na treninzima smo kao juniori često parirali prvom timu…  Otkriću i malu tajnu.  Moj igrački uzor bio je Safet Sušić. Čuvao sam njegove postere i autograme, a sada neposredno sarađujemo i to mi predstavlja izuzetno zadovoljstvo. Sretan sam što imamo sjajnog selektora. Siguran sam da se još dugo na Koševu neće pojaviti takva  igračina. Kao što sam siguran da će nas  Pape odvesti u Brazil – optimistički je zaključio Baković.

O bratu Eldinu

– Teško je govoriti o bratu, ali svi koji poznaju Eldina reći će vam da je kompletna sportska ličnost, vrhunski profesionalac sa svim neophodnim stručnim referensama, ali i ljudskim osobinama.. Naši rahmetli roditelji, otac Zijah i majka Maida, naučili su nas da je u životu najvažnije  biti pošten i imati iskren nijet. Nikada nemojte nikome učiniti ono što ne bi željeli da se  vama dogodi!

Na Ilidži dobio batine

Godinama ste bili član novinarske selekcije, izdvojite neku anegdotu sa tih utakmica.

– Sjećam se jednog malonogometnog turnira na Ilidži. Igrali smo sa nekom problematičnom ekipom. Nikada u životu nisam dobio više batina na jednoj utakmici, čak ni u velikom fudbalu.  Naša pobjeda je bila odgovor na nezaboravne grubosti…Imali smo izvanredan novinarski tim i raduje me da je ta tradicija nastavljena.

Novinar i operativac

Bili ste sjajan, temeljit, analitičan novinar. Šta je lakše biti novinar ili sekretar?

– Svaki posao ima prednosti i mane. Bio sam novinar 10 godina i na svojoj koži sam osjetio stres i ostale  teškoće tog zanimanja. Nemate radno vrijeme, ali imate veliku odgovornost  prema konzumentima vaših medija, prema javnosti. Ipak, mnogo je teže biti generalni sekretar jednog fudbalskog saveza, posebno ovoga kao što je naš. Mislim da nije problem  vršiti bilo koju javnu funkciju u pravno  uređenoj, bogatoj, razvijenoj zemlji. Ali, ovdje je to nešto posebno. U ovom poslu čovjek se troši još brže; obim poslova je praktično neograničen, odgovornost  ogromna, dinamika ubitačna..  Moglo bi se o tome pričati danima. Naravno, veoma je bitno da imate jak tim ljudi oko sebe. Ja imam sreću i zadovoljstvo da radim sa velikim profesionalcima,  ali i kvalitetnim ljudima kao što su direktori sektora i moji prvi saradnici Pirić, Merdanović, Pilav i Borovčanin, ali i ostale kolege iz administracije – konstatira Baković.

Autor: Sinan SINANOVIĆ i Goran ŠUMAR – Avaz

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close