BiH na 82. mjestu Forbesove liste po pogodnosti za poslovanje

Bosna i Hercegovina je zauzela je 82. mjesto na Forbsovoj listi 100 zemalja sa najpogodnijim uslovima za poslovanje na rang-listi američkog poslovnog čaopisa Forbes.

Forbes sastavio je listu na osnovu 11 različitih kategorija – vlasnička prava, inovacije, poreska opterećenja, tehnologije, korupcija, lična, trgovinska i monetarna sloboda, zaštita investitora, efikasnost tržišta i birokratija.
Forbes primjećuje da je BIH ostvarila značajan napredak u području korupcije i lične slobode, ali ističe značajan pad na području zaštite ulagača.
U kategoriji slobode trgovine BiH zauzma 35. mjesto, u monetarnim slobodamas 42. mjesto, a po korupciji 65 mjesto.  Najlošije naša zemlja stoji u kategoriji poreznog opterećenja gdje je 104., u segmentu zaštite investitora smo na 96. a po efikanosti tržišta na 78. mjestu.
Najbolju poziciju regionu  drže Slovenija koja je zauzela 17. mjesto i Makedonija koja se nalazi na 36. mjestu. Potom slijedi Crna Gora, koja je 44., odmah iza je Hrvatska na 45. poziciji, dok je Srbija najlošija na 86. mjestu.
Prema Forbesu, najbolja zemlja na svijetu za poslovanje je Irska, koja je 2010. godine dobila međunarodnu finansijsku pomoć, a tri godine kasnije izašla je iz tog programa.
Na drugom mjestu nalazi se Novi Zeland, a slijede Hong Kong i Danska. Posljednje mjesto zauzimaju Indija, Ukrajina i Kenija.
Forbes se u sastavljanju liste oslonio na istraživanja i izvještaje američke Centralne obavještajne agencije /CIA/, “Fridom Housse” i “Haritage Foundationa”, “Property Rights Aliancea”, “Transparency Internationala”, Svjetske banke i Svjetskog ekonomskog foruma.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close