Srbija počinje pregovore sa EU 21. januara

Ministri EU usvojili su danas u Bruxellesu pregovarački okvir za Srbiju čime je dato zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora. Prva međuvladina konferencija između EU i Srbije biće održana 21. januara, odlučeno je na Vijeći ministara EU, prenosi Anadolu Agency.

Evropski komesar za proširenje Stefan Fule izjavio je da je prva međuvladina konferencija EU-Srbija planirana za 21. januar i da je Vijeće za opšte poslove EU uvažio napredak Srbije u reformama i normalizaciji odnosa sa Prištinom, prenijeli su beogradski mediji.

Premijer Srbije Ivica Dačić je nenajavljeno gostujuću u dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS) rekao da mu je visoka predstvanica EU Catherine Ashton potvrdila da je danas jednoglasno odlučeno da formalno počnu pregovori čime će biti održana prva međuvladina konferencija EU-Srbija.

“Konferencija bi trebalo da bude održana pod grčkim predsedavanju u januaru mesecu, a taj dan bi bio najverovatnije 21. januar”, saopštio je Dačić, ocjenivši ovaj dan kao historijski dan za Srbiju i dan koje su čekale mnoge generacije građana i politički cilj mnogih političkih garnitura i vlada.

Dačić je istakao da je “otpočinjanje pregovora Srbije za ulazak u EU kraj jednog veoma teškog početka”.

On se zahvalio predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću na, kako je rekao, trudu i političkoj odgovornosti što su doveli zemlju na stepenicu koja nikad nije bila bliže EU.

“To je jedan istorijski rezultat ove Vlade Srbije”, naglasio je Ivica Dačić.

On je objasnio da će današnjom odlukom u Bruxellesu u pregovaračkom okviru biti korišćen termin “sveobuhvatna” umesto pune normalizacije, i da je izbrisana mogućnost da se u svim poglavljima za pregovore nađe Kosovo.

“Ono (Kosovo) će biti pod poglavljem 35 i u izuzetnim slučajevima kada je to posebno definisano da može da se nađe i u nekim drugim delovima”, rekao je Dačić, govoreći o tome šta mu je prenijela Ctaherine Ashton. On je konstatovao da je time otklonjena mogućnost da Kosovo bude tema svakog od pregovaračkih poglavlja.

Premijer Srbije je rekao da nakon dobijanja datuma za otvaranje pregovora pitanje parlamentarnih izbora nije tabu tema, ali da danas, kada Srbija treba da bude ponosna, izbori nisu prioritet.

Prema riječima Dačića, da nije bilo napretka u pregovorima sa prištinskim vlastima “ništa od ovoga ne bi bilo”.

“Ovaj tempo naprteka dalje uz pregovore, skrininge, reforme ali uz dalju normalizaciju sa Prištinom pratiće nas u narednim godinama”, poručio je Dačić i uputio građanima Srbije zvaničan početak pregovora za članstvo u EU.

“To više nije samo san i lažna obećanja pred izbore. Ovo je istina i realnost”, zaključio je on.

Beogradski mediji su ranije prenijeli da u pregovaračkom okviru, koji su evropski ministri usvojili, stoji da će normalizacija odnosa Beograd-Priština biti obuhvaćena poglavljem 35 “u ranoj fazi pregovora” i da će moći da bude uključena u druga poglavlja “u valjano opravdanim slučajevima”, kao i da “Srbija mora obezbediti da njen stav prema statusu Kosova ne stvara prepreke niti utiče na primjenu ‘pravne tekovine’ EU od strane Srbije”.

“Kao dio tih napora da se usaglasi sa propisima i zakonima EU (pravna tekovina), Srbija će posebno zajamčiti da usvojeno zakonodavstvo, uključujući i njene geografske razmjere, ne djeluje protiv normalizacije odnosa sa Kosovom”, navedeno je u odluci ministara EU.

Vijeće ministara će, kako je navedeno u zaključku, nastaviti da pažljivo nadgleda angažovanje Srbije u okviru dijaloga s Kosovom i primjenu postignutih sporazuma, kako bi obje strane nastavile svoj evropski put bez međusobnog blokiranja.

Reforma pravosuđa i borba protiv korupcije i ogranizovanog kriminala, nezavisnost institucija, medijske slobode i dalje poboljšanje poslovnog ambijenta takođe su glavni elementi koje će tokom pregovora Srbija morati unaprijediti.

EU je pozvala Srbiju i na poboljšanje prava osjetljivih grupa, posebno Roma, i dosljednu primjenu zakona o zaštiti manjina i antidiskriminaciji na osnovu seksualnog opredjeljenja.

Saradnja Srbije sa EULEX-om je takođe dio poziva koji je upućen Srbiji.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close