Baković: Nemamo zvaničnih saznanja o akciji Europola

Generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković izjavio je kako u Savezu nemaju zvaničnih saznanja o akciji Europola, “osim što su informirani iz medija”.

“Nogometni savez nije dobio bilo kakve zvanične informacije, pa ne možemo reći bilo šta u vezi s tim. Naravno, ukoliko dobijemo bilo kakve podatke ili zahtjev za našu intervenciju u bilo kojem smislu, mi ćemo se uključiti u te aktivnosti”, rekao je on za Federalnu televiziju (FTV).

Europol je objavio jučer izvještaj o najvećoj istrazi u vezi namještanja nogometnih utakmica, koja je obuhvatila 380 utakmica u Evropi, a među njima je i 7 utakmica odigranih u BiH.

Prema izvještaju, kojeg su danas prenijeli engleski i talijanski dneveni listovi, najviše je “sumnjivih” utakmica u Turskoj 79, dok se u Njemačkoj istražuje 70, u Švicarskoj 41, u Finskoj 32, u Mađarskoj 20, u Belgiji 19, u Hrvatskoj 18, u Austriji 16, BiH 7, Sloveniji 7, a navodno je namještena i utakmica Lige prvaka između Liverpoola i mađarskog Debrecena.

Kako je jučer rečeno prilikom predstavljanja izvještaja, za najmanje 150 utakmica postoje “čvrsti dokazi” da su namještene.

Europol je objavio da je istragom obuhvaćeno 425 nogometnih i klupskih dužnosnika, igrača i kriminalaca iz više od 15 zemalja zbog sumnje za sudjelovanje u pokušajima namještanja utakmica.

Navodno su pod istragom dvije utakmice Lige prvaka i 14 utakmica Europske lige

Engleski mediji danas pišu da je Europolu sumnjiva utakmica Lige prvaka između Liverpoola i Debrecena iz 2009. koju je Liverpool dobio  1:0 pogotkom Dirka Kuyta, no Europol je odbio precizirati o kojoj se utakmici Lige prvaka radi zbog “trajanja pravne procedure”.

UEFA je potvrdila da surađuje s Europolom u ovoj istrazi ponavljajući kako za namještanje utakmica ima “nultu toleranciju”.

Šef Europola Rob Wainwright  jučer je izjavio da kriminalna skupina, sa sjedištem u Singapuru, uključena u najveći korupcijski skandal u povijesti nogometa.

Osim 380 utakmica, koliko se prema Europolu istražuje u Europi, pod istragom je još 300 utakmica u Aziji, Africi, Srednjoj i Južnoj Americi.

www.magazinplus.eu – Onasa

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close