Said Šteta: Iznajmljivanje penzionera

Nekako od uspostave vlasti, nakon općih izbora 2010.godine, počinje priča o riješavanju problema kojeg, tada novi ministar nazva, problem povoljnih, povlaštenih, beneficiranih i kakvih sve ne, korisnika penzija.
Novinari, onako prepisivački, bez i jednog slučaja i ovdje moram biti krajnje kritičan na novinarstvo koje podrazumjeva istraživanje po određenom problemu, navedene krilatice, bolje reći, nebuloze, ugrađivali su u svoje članke, ne sluteći koliko doljevaju ulja na vatru.
O čemu se radi?
Prilikom smanjenja vojong potencijala Bosne i Hercegovine,ovdje govorim prvenstveno u ljudstvu, jer se paralelno radilo i o smanjenju u naoružanju i opremi, od 2000.godine pa na ovamo, predsjedništvo BiH je donosilo odluke o smanjenju a niže, entiteske instance o zbrinjavanju, ljudstva po povoljnim uslovima, kroz proces penzionisanja. Ovaj proces je ponavljan u tri navrata, zaključno sa 2007.godinom, kada je vlada Federacije BiH, donijela i treću Uredbu, za odlazak vojnih osiguranika koji ispunjavaju potrebne uslove, radnog staža, ratnog staža i da su pripadnici, tada VF BiH, radi odlaska u starosnu, ponavljam starosnu penziju pod povolnim uslovima.
U čemu je problem?
Problem je u tome što je ranija vlast i raniji ministar a i ovaj aktuelni ide istim stopama, na račun vojnih osiguranika, zbog kojih je Uredba donešena, gledali da se „uhljebi“ nebrojeno više, onih koji tu nikako ne bi trebali biti. Tako se dopunjavale uredbe, predhodni ministar, je to znao, po nekoliko puta, ne bi li tamo bila „ukalkulisana“ svastika nekog generala, poznanik tadašnjeg premijera a propali direktor kluba, pa ovaj, pa ona i tako do u nedogled. Kako oni zbog koji i jesu donesene sve uredbe, provobitno nisu, niti imaju uticaja na bilo što, po onoj narodnoj „ni luk jeli ni luk mirisali“ ostali su biti vezani, nepravedno, za stub srama i predmet pljuvanja javnosti. Pored njih, takođe, ničim krivi, izrugivani su i borci koji su imali sreće da po boračkom zakonu, ne po uredbama, imaju trideset pet-šest godina plus godine rata, odu u penziju od 310,00 KM ( provjereno, ovu penziju prima moj brat, ranjavan i zarobljavan u ratu, znači logoraš), to im se danas čita kao povoljna, posebna, povlaštena, beneficirana i kakvom je još neće nazvati, penzija.
Nije važno što penzioneri Oružanih snaga BiH koji su otišli u penziju 2008. godine i kasnije primaju penzije sa računa PIO/MIO FBiH u iznosu od najmanje 1100KM do maksimalne 2070 KM a po rješenjima, daleko veće,oni nisu povlašteni, povoljni itd, s druge strane imamo apsurd da generali, koji su obavljali najveće dužnosti u ratu a imali nesreću, da su otišli po uredbama, primaju 1300 KM (što je ispod penzije kapetana OS BiH) sa prijetnjom daljnjeg smanjenja.
Kako bi prestala medijska linčovanja poput onog kakvom ovu populaciju izloži ministar Helez na jednoj privatnoj televiziji, jednog njegovog, partijskog partnera, molim uvaženog ministra da, slijedeći zapadne orjentacije, u pogledu liječenja recesije, kako to ovih dana radi jedna italijanska agencija, počne sa iznajmljivanjem, vojnih penzionera, za ovo i ono, kažu kako je to itekako finansijski isplativo, samo da se namakne para.
Koliko znam ministar je i iskusni profesor matematike i dobro zna zbrojiti dva i dva. Ideja je dobra i za široke narodne mase koje „čitaju“ vijesti crno-bijelo, ništa između, ništa svoje još manje svojom glavom. U nadi da ćemo konačno vijdjeti, kako se pravda poput mema, uvukla u naš televizor, te da će i ministar odahnuti?
A penzioneri…malo sutra!
Piše: Said Šteta

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close