BiHPolitika

Bakir Izetbegović svjedoči u Tužilaštvu BiH

Kako saznaje Žurnal od izvora u državnim pravosudnim institucijama, Tužilaštvo BiH u svojstvu svjedoka saslušaće i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Uzimanje iskaza planirano je za danas, u 15 sati

Piše: A.G.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH jedan je od svjedoka u predmetu protiv pritvorenih Fahrudina Radončića i Bakira Dautbašića. Izetbegović bi danas u 15 sati trebao svjedočiti o okolnostima imenovanja Nermane Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji. Ona je kao svjedok već saslušana prošle sedmice. Izetbegović je nakon hapšenja Fahrudina Radončića potvrdio da očekuje poziv državnog tužilaštva da svjedoči.

Moguće je i rado ću se odazvati,” rekao je Izetbegović.

Sumnja u nelegalan proces imenovanja Nermane Hadžijahić jedna je od stavki koju Tužilaštvo navodi u istrazi protiv Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a i delegata u Domu naroda Parlamenta BiH te sekretara ministarstva sigirnosti BiH Bakira Dautbašića. Bakir Izetbegović se o imenovanju već javno očitovao, amnestirajući Radončićevu odgovornost, no tužilaštvo će svakako tražiti više detalja.

“Mi se dogovaramo oko raznih pozicija. Dogovaramo se sa koalicionim partnerima. Nermana Hadžijahić jeste bila prijedlog gospodina Radončića, a moj zahtjev je bio da to bude profesionalac. On je kandidatkinju predložio, a ja sam o imenovanju saznao kasnije iz medija. Žena koja je imenovana ima reference, a diskreciono pravo predsjednika je da to odluči i zbog toga se to ne može stavljati na teret Radončiću u ovom slučaju”, ustvrdio je Izetbegović 27. januara u podnevnim satima.

No istog dana, samo nekoliko sati kasnije, na ročištu za određivanje mjere pritvora, Radončić je negirao svoju ulogu u svemu, tvrdnjom da Predsjedništvu BiH, odnosno Bakiru Izetbegoviću nije dostavljen zvaničan prijedlog SBB-a o njihovom kandidatu za ambasadora, te da mu je to Izetbegović brzim imenovanjem “smjestio”.

U ponedjeljak u 12 sati dao sam Bakiru Izetbegoviću CV gospođe Hadžijahić na konsultacije, a on je već sutra dao prijedlog na sjednici Predsjedništva BiH. Naši svi prijedlozi za kandidate poput onih za ministre na svim nuiovima su išli na memorandumu SBB-a. Da bi se imenovao ambasador, kada se složimo prijedlog ide na protokol i taj proces traje i do mjesec dana,” rekao je Radončić tokom ročišta.

Tužilaštvo BiH je navelo kako je na listu osumnjičenih naknadno uvršten Zijad Hadžijahić, doskorašnji službenik ambasade SAD-a u BiH. Prema transkriptima konatakata Hadžijahića i Bakira Dautbašića, inače kadra SBB-a i kandidata za ministra prometa i komunikacije BiH, oni su razgovarali o mogućnosti da Hadžijahić preko svojih “veza” u pravosuđu sazna detalje i eventualno zaustavu istragu protiv Fahrudina Radončića, a zauzvrat bi SBB njegovu suprugu Nermanu predložio kao kandidata na neku ambasadorsku ili konzularnu poziciju.

Šta je u transkriptima? 

Prema predočenim transkriptima razgovora, Hadžijahić je Bakiru Dautbašiću rekao da nema ništa zavedeno, nema naloga, da nema ništa od te priče, jer je “provjerio sa Admirom iz VSTV-a. Admir Suljagić je inače direktor Sekretarijata VSTV-a BiH, koji je takođe tokom istrage saslušavan od Tužilaštva BiH. Nakon toga Dautbašić traži podatke o njegovoj supruzi, uz opasku da ako ne bude Slovenija, biće prva naredna destinacija. Sve to prenosi Radončiću, koji Bakiru Izetbegoviću kao članu Predsjedništva dostavlja njen CV. Samo dan kasnije, Nermana Hadžijahić imenovana je za ambasadoricu u Ljubljani.

Zašto je Izetbegović tako brzo rekao i kako će opće on predstaviti detalje razgovora sa Radončićem koji su prethodili imenovanju Nermane Hadžijalić, svakako će zanimati i tužilaštvo i javnost generalno.

Podsjetimo, protuzakonito posredovanje je kažnjivo prema članu 219 stav 1. Krivičnog zakona BiH koji glasi : “Ko primi nagradu ili kakvu drugu korist da korištenjem svog službenog ili uticajnog položaja u institucijama Bosne i Hercegovine posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. “

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close