Kolumne

Američki portret Fahrudina R.

AMERIČKI PORTRET FAHRUDINA R.: Ovako su Amerikanci prije šest godina izvještavali o Radončiću

Radončićev politički projekat 2010. godine privukao je pažnju brojnih diplomata, a među njima i tadašnjeg ambasadora SAD-a u BiH Charlesa Englisha.

(slobodna-bosna.ba)

Charles English bio je ambasador SAD-a u BiH od jula 2007. do septembra 2010. godine, dakle u periodu kada je vlasnik Avaza Fahrudin Radončić osnovao Savez za bolju budućnost i uključio se u bitku, protiv Harisa Silajdžića i Bakira Izetbegovića, za poziciju prvog u Bošnjaka.

Radončić se tada hvalio kako uživa podršku zapadnih diplomata, napose Amerikanaca, no sudeći po depešama tadašnjeg amabadora Englisha, koje su svjetlo dana ugledale zahvaljujući Wikileaksu, stvari su stajale potpuno drugačije.

 

Evo šta je ambasador Charles English o Radončiću i njegovim političkim ambicijama napisao u svojoj depeši centrali u Washingtonu 2. februara 2010. godine.

 

„Nova partija (SBB) će stvoriti novu pukotinu na bošnjačkoj političkoj sceni, naročito tokom kampanje za izbore 2010. Radončić uživa podršku lidera Islamske zajednice (reisa Mustafe ef. Cerića). Također, Radončić je vlasnik najtiražnije dnevne novine u BiH i direktno je kontrolira, što će osigurati da se poruka njegove kampanje dobro propagira.

 

Radončićeva reputacija kao čovjeka upetljanog u sumnjive poslove sa partnerima iz cijelog političkog spektra, kombinovana sa snažnom željom da utiče na pravosuđe kako bi izbjegao procesuiranje zbog korupcije, nagovještava da će on tražiti političke saveznike za projekte od lične koristi, a ne partnere na ideološkoj i etničkoj osnovi.

 

Iako je prerano za konkretne procjene, Radončićeva partija će najviše glasova uzeti od Stranke za BiH Harisa Silajdžića, kao i od apatičnih glasača namamljenjih njegovim zavjetom da će poboljšati privredu.

 

Radončić je izrastao iz relativnog siromaštva i mutne situacije nakon rata 1992-95. i postao osnivač i vlasnik vodeće izdavačke kuće Avaz, najpoznatije po istoimenoj dnevnoj novini. Uspjeh Avaza omogućio je Radončiću značajnu kontrolu medija kod Bošnjaka. Stoga se Avaz pokazao kao moćno oružje protiv Radončićevih protivnika, naročito političkih autoriteta koji istražuju njegove uloge u korupcijskim skandalima.

 

Iako Radončić lično nije politički veteran, on je preko svog Avaza igrao aktivnu ulogu u politici duže od jedne decenije, dok su se bošnjački političari otimali za njegovu podršku. Kandidati koje je Avaz favorizovao kod Bošnjaka u izboru članova Predsjedništva BiH – kao Haris Silajdžić u 2006. – obično su uspijevali na izborima”, piše u depeši.

 

Dalje se navodi kako je “široko rasprostranjeno vjerovanje da je Radončić umiješan u korupciju, a najočitiji primjer toga je njegova uloga u skandalu sa Razvojnom bankom Federacije BiH. Radončić je priznao da je unajmio Ramiza Džaferovića, člana SDA i direktora Razvojne banke, za finansijsku reviziju Avaza. U isto vrijeme, Džaferović je preko svoje banke Radončiću dao zajam od 22,5 miliona maraka za gradnju Radončićevog tornja u Sarajevu. Također, mediji su nedavno izvijestili o navodnoj Radončićevoj vezi sa međunarodnim dilerom droge Keljmendijem; o toj vezi svjedoče žestoki napadi sa stranica Avaza na policijske dužnosnike koji su radili na slučaju Keljmendi.

 

Osoblje Ureda visokog predstavnika u BiH nedavno je povezalo Radončića sa međunarodnim peračima novca. Ovaj navod, koji je procurio do medija, počeo je kao iskra koja je vremenom buknula i pretvorila se u kampanju protiv prvog zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregoriana, uposlenika State Depertmenta, što protivuriječi Radončićevim tvrdnjama da će jedan od njegovih prioriteta biti saradnja sa međunarodnom zajednicom“.

 

Charles English analizira potom kako je došlo do formiranja SBB-a u septembru 2009.

 

„Gotovo je sigurno da Radončić traži politički status kako bi se osigurao od istraga svojih nelegalnih poslova time što će imati uticaja na vladu i pravosuđe. Sad je za njega pravo vrijeme da uđe u politiku s obzirom da drugi mediji pišu kako Radončićev posao opada, jer glavni rival Avaza, Oslobođenje, rapidno sustiže Avaz u prodaji. Pragmatični Radončić ulazi u politiku kako bi našao pouzdane partnere gdje god ih može naći, bez obzira na ideologiju i etnički bekgraund.

 

Ovaj pristup odvešće ga u savezništvo sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, koji je također vrlo aktivan u biznisu, a i sam je pod istragom za korupciju. Stoga je Dodiku Radončić idealan politički sagovornik. Radončić je Amerikancima rekao da se u januaru 2010. susreo sa Dodikom, kao i sa predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem – koji je također optužen za korupciju i koji kuje zajedničke planove sa Dodikom“.

English spominje i poznate ličnosti koje su se u vrijeme pisanja ove depeše već uključili u SBB – poput Harisa Bašića, Adnana Terzića, ali i spominje njegov snažan sandžački naglasak koji je stran većini Bosanaca.

 

“Štaviše, nedostaje mu lična harizma i generalno se ne osjeća ugodno sa sagovornicima koji se ne slažu sa njim”, napisao je English o Radončiću, dodavši kako je ekonomija jedna od glavnih predizbornih tema Avaza, kao i njegovo insistiranje na nekompetentnosti aktuelnih lidera, poglavito bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

 

Također, English primjećuje kako je Islamska zajednica, koja je prije podržavala Silajdžića, sada podržava Radončića.

 

“Avaz konstantno ocrnjuje Silajdžića nazivajući ga lažljivim predsjednikom i mafijaškim kumom koji krade od sirotinje. Radončić također želi sebe pozicionirati kao ključnog sagovornika među Bošnjacima kod američke vlade, umjesto Silajdžića. Tako je u februaru bio u Washingtonu na molitvenom doručku, a održao je i govor u Američkom institutu za mir, o čemu je štampa naširoko izvještavala”, piše English.

 

Dalje se navodi da „Islamska zajednica, koja je ranije podržavala Silajdžića, sada podržava Radončića. Bliskost između reisa Cerića i Radončića očituje se i donacijom od milion maraka za izgradnju nove zgrade Rijaseta u Sarajevu. Reis Cerić je jedina javna ličnost koju Avaz nikad nije kritikovao, a vijesti o reisu uvijek su na naslovnoj strani tog lista. Avaz je čak “drugačije interpretirao” osudu iz februara 2009, kada je imam iz Travnika okrivljen za pedofiliju.

 

Radončić je glasno prenosio reisov povik protiv islamofobije, a posljednji slučaj je napad na bivšu glavnu i odgovornu urednicu Federalne televizije Dušku Jurišić, koja je izvještavala o Radončićevoj ulozi u skandalu sa Razvojnom bankom Federacije BiH. Radončić je izjavio da „ne možemo dozvoliti osobama koje nisu Muslimani da budu urednici u našoj Islamskoj Zajednici.“

 

Amabasador English dalje prepričava kako je tadašnji resis Cerić na jednom prijemu rekao Radončiću da ga ljudi moraju vidjeti u džamiji.

 

„Ali reis efendija, ja ne znam nijednu molitvu!“ kazao je Radončić reisu. Kasnije, tokom ručka sa zamjenicom šefa misije SAD u BiH, Radončić je držao podignutu čašu i rekao: „Ne mogu ja podržavati radikalni islam. Ja bih bio njihova prva žrtva!”

 

„Iako Radončić najviše trenutno ratuje sa Strankom demokratske akcije, njegov najduži animozitet je sa drugom značajnom strankom u Federaciji, Socijaldemokratskom partijom; on proističe iz njegovog ličnog animoziteta spram predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije. Ipak, on je na sastanku sa zamjenicom šefa Američke misije u BiH istinski šokirao i glavnog urednika Avaza Numanovića kad je rekao kako se navodno susreo sa Zlatkom Lagumdžijom i dva sata razgovarao o potencijalnim postizbornim koalicijama“, navodi se u jednoj od depeša tadašnjeg ambasadora SAD-a Charlesa Englisha.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close