PolitikaRegion

HR: Sabor će ponovno biti pokrovitelj obilježavanja profašističke NDH

Sabor će ponovno biti pokrovitelj obilježavanja događaja u Bleiburgu

Saborsko predsjedništvo odlučilo je vratiti pokroviteljstvo nad obilježavanjem događaja u Bleiburgu, u Austriji, kada su život izgubile desetine tisuća pripadnika vojske profašističke NDH i civila.

(Sven Milekić – BIRN)

Predsjedništvo Hrvatskog sabora sa četiri glasa “za” i dva “protiv” izglasalo je u četvrtak odluku o ponovnom pokroviteljstvu komemoracije u Bleiburgu.

Saborsko predsjedništvo je 2012. godine otkazalo svoje pokroviteljstvo ovoj manifestacijiu, jer je u to vrijeme vladajuća većina lijevog centra smatrala da se ova komemoracija koristi kako bi se rehabilitovala ideologija Nezavisne Države Hrvatske (NDH), marionetske profašističke države iz Drugog svjetskog rata.

Naime, 15. svibnja 1945. godine u Bleiburgu, vojnici NDH, zajedno sa ostalim kolaboracionističkim snagama iz Srbije i Slovenije, u pratnji tisuća civila, predali su se britanskoj vojsci i jugoslavenskim partizanima.

Partizani su zatim vratili zarobljenike u Jugoslaviju. Iako se procjene razlikuju, hrvatski povjesničari smatraju da je na tom putu ubijeno oko 30.000 ljudi, većina njih u Teznom i Macelju u Sloveniji.

Ponovno pokroviteljstvo podržali su predsjednik Sabora Željko Reiner iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i njegov stranački kolega Ante Sanader, kao i ostali članovi vladajuće koalicije – Ivan Tepeš iz desničarske Hrvatske stranke prava “Dr. Ante Starčević” i Robert Podolnjak iz MOST-a nezavisnih lista.

Vesna Pusić iz Hrvatske narodne stranke (HNS) i Milanka Opačić iz Socijaldemokratske partije (SDP), obje iz opozicijske ljevice, glasale su protiv.

Pusić je kazala da je Sabor obećao 65.000 eura za financiranje komemoracije, ali da sada mora pokušati osigurati da ona ne postane forum za rehabilitaciju fašističke ideje.

“Da bi pokroviteljstvo Sabora bilo prihvatljivo… mora biti očišćeno od ustaške nostalgije i s jasnom idejom koji je hrvatski identitet te pijetetom prema ljudima koji su stradali”, rekla je ona u političkoj emisiji “Otvoreno” na Hrvatskoj radio-televiziji u četvrtak navečer.

“Antifašizam je jedan od stupova moderne hrvatske države”, naglasila je ona.

U istoj emisiji gost je bio i Sanader, koji je rekao da HDZ podržava komemoraciju jer je “protiv svih totalitarnih režima”, te je stoga i protiv komunista, čiji su partizani odgovorni za ubojstva.

“Pokroviteljstvo nije nikakav revizionizam, već odavanje pijeteta i sveta misa za sve nevine žrtve, te nema nikakve veze s ustaškim režimom”, rekao je on.

Povjesničar Dragan Markovina u emisiji je sugerirao da ono što komemoraciji u Bleiburgu “nedostaje je kontekst” u objašnjavanju tko je ubio koga i iz kojeg razloga, čime bi se otežala manipulacija tragedijom u političke svrhe.

Na prošlogodišnjoj komemoraciji u Bleiburgu prisustvovalo je više od 20.000 ljudi, što je dosad najveća posjećenost tom događaju.

Komemoracija je održana u organizaciji HDZ-a i Katoličke crkve u Hrvatskoj, a prisustvovali su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je sada zamjenik premijera, kao i Dragan Čović, hrvatski član tročlanog predsjedništva Bosne i Hercegovine, te Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Komemoracija 2015. bila je manje sporna nego u prošlosti, jer gotovo nije ni bilo govora mržnje, fašističkih skandiranja i obilježja, za razliku od prethodnih godina.

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close