Liga prvaka: Chelsea igra za sebe i Schalke, Borussija mora dobiti Napoli

Prošlogodišnji finalista Lige prvaka – Borussija iz Dortmunda, mogla bi ovu sezonu završiti već u grupnoj fazi. Nijemci, naime, imaju šest bodova i nalaze se tri boda iza vodećih Arsenala i Napolija, koji dolazi u Dortmund.

Zenit ili Porto

Bez nekoliko standardnih igrača iz odbrane, Borussija je u derbiju protiv Bayerna doživjela debakl u Bundesligi (3:0), a Jurgen Kloop imaće sličan problem i u meču protiv Napolija, kojem bi i bod iz Njemačke, bio dovoljan da se kvalifikuje dalje.

Nijemcima, dakle, igra samo pobjeda, ukoliko žele nastaviti sezonu u Ligi prvaka.

Sa druge strane, Napoli se sigurno neće lako predati, a Rafa Benitez je svjestan kako bi dobrim rezultatom protiv direktnog konkurenta, riješio sve brige. Ipak, Benitez ima nekih drugih briga, a to je neigranje ponajboljeg igrača Mareka Hamšika, koji će propustiti ovaj duel, zbog povrede koju je zaradio u porazu od Parme (1:0). Njega će u ekipi, vjerovatno, mijenjati Goran Pandev.

U drugoj utakmici grupe, Arsenal dočekuje Marseille, koji je već otpao, s obzirom na to da imaju 0 bodova iz četiri meča. Francuzi su autsajderi i u Londonu, gdje topnici moraju slaviti kako bi u posljednje kolo ušli rasterećeni.

U Grupi E, momčad Jose Mourinha imaće priliku da se osveti švicarskom Baselu za poraz na Stamford Bridgeu od 2:1. Chelsea je, nakon poraza od 1. kolu, ubilježio tri uzastopne pobjede i vodeći je na tabeli, ali za definitivan prolaz dalje potreban im je trijumf, kojeg priželjkuje i Schalke na gostovanju u Bukureštu kod Steaue.

Sa pobjedom Chelsea u Švicarskoj, te trijumfom Schalkea, za kojeg je od prve minute najavljen i bh. reprezentativac Sead Kolašinac, Englezi i Nijemci bi bili na korak do plasmana u narednu rundu Lige prvaka. Naravno, u posljednjem kolu, Schalkeu bi trebala pobjeda nad Baselom, s tim što ne treba zanemariti činjenicu da bi i Steaua eventualnim trijumfom, stekla realne šanse da u posljednjem kolu sama odlučuje o svojoj sudbini.

U grupi G pobjednik je već odavno poznat. Atletico Madrid je na krilima sjajnog Diega Coste ostvario četiri pobjede uz gol-razliku 12:2, a u 5. kolu gostuju u Rusiji kod Zenita, koji će se sa Portom boriti za drugo mjesto.

Zenit, koji ima bod više od Porta, mora ostvariti pobjedu, kako bi se u posljednjem kolu nadao prolasku u naredni krug, a posao će im možda biti olakšan činjenicom da Španci nemaju nikakvog imperativa.

Porto, barem na papiru, ima lagan zadatak protiv Austrije, koja je do sada osvojila jedan bod, ali je i dalje bez postignutog pogotka. Ipak, Portugalci, jednostavno nemaju prava na kiks, ukoliko žele dalje.

Milan ispada?

I na kraju, grupa H, u kojoj je jedino Barcelona obezbijedila prolaz dalje. Katalonci već imaju 10 bodova i u 5. kolu gostuju kod Ajaxa, u kojem se nadaju da će španski prvak u Amsterdam doći sa kombinovanim sastavom, kako bi imali šanse za pobjedu, kojom bi, uoči posljednjeg kola, stekli kakve-takve šanse za prolaz dalje. Holanđani, naime, imaju četiri boda, odnosno bod više od Celtica, te bod manje od Milana, koji igraju međusobni meč u Glasgowu.

Škoti, s obzirom na formu Italijana, su čak i favorit u ovom duelu, a u slučaju pobjede nad Milanom, te posrtajem Ajaxa protiv Barcelone, Celtic bi kolo prije kraja bio na sigurnom drugom mjestu, a onda bi u odlučujućoj utakmici imao priliku to mjesto potvrditi u srazu protiv Katalonaca.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close