Promovirane knjige “Prešućeni genocid” i „Presudne partizanske pobjede u BiH” prof. dr. Šemse Tucakovića

U Visokom je u ponedjeljak, u povodu Dana državnosti BiH, upriličena promocija dvije knjige prof. dr. Šemse Tucakovića.

Riječ je o djelima “Prešućeni genocid” (Zločini srpskih snaga na Drini 1941–1945) i „Presudne partizanske pobjede u Bosni i Hercegovini“ (Neretva–Drina–Sutjeska) nastalim kao rezultat višedecenijskog rada na istraživanju zločina u BiH.

– Posebno mi je zadovoljstvo da sam u Visokom, prijestolnici bosanskog kraljevstva, gdje promoviram svoje dvije knjige.  Prva govori o presudnim bitkama u Drugom svjetskom ratu. O tim događajima i bitkama vrlo je malo pisano iako se radi o presudnim događajima za povijest BiH. Ja sam odlučio da povodom 70 godina bitaka i 70 godina od ZAVNOBIH-a napišem ovu knjigu, jer su sve pobjede izvojevane u BiH, a od sedam ofanziva, šest je realizovano u BiH, dok su i najveće žrtve također bile u BiH. Druga knjiga je također vezana za ove događaje, riječ je o genocidu nad bošnjačkim narodom u dolini rijeke Drine u kojem su četnici ubili 100 do 110 hiljada Bošnjaka, a o tome naša nauka nije napisala skoro ni slovo u toku te tzv. socijalističke izgradnje i zato sam knjizi dao naslov „Prešućeni genocid“. Riječ je o jedinom genocidu u Drugom svjetskom ratu o kojem se šutilo 70 godina. Drina je najveći mezarluk u svijetu koji teče i u njenom koritu se nalaze hiljade pobijenih Bošnjaka. Knjigu sam napisao na osnovu historijske građe – istaknuo je Tucaković.

Na promociji ove dvije knjige u Visokom govorili su i prof. dr. emeritus Ismet Dizdarević, prof. dr. Besim Spahić i muzejski savjetnik prof. Senad J. Hodović, koji su ujedno bili i promotori knjiga.

www.magazinplus.eu – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close