4000 RADNIKA

Federacija BiH ima izgrađena 52 kilometra autoputa na koridoru 5C, a potpisivanjem ugovora za dionicu Svilaj – Odžak u izgradnji ćemo imati ukupno 50 kilometara, odnosno osam aktivnih gradilišta, kazao je za “Dnevni avaz” direktor Javnog preduzeća “Autoceste Federacije” Ensad Karić.

Prema njegovim riječima, tokom 2012. i 2013. godine završeni su radovi izgradnje autoceste na dva gradilišta, ukupne dužine 15 kilometara, kao i granični prijelaz Bijača. Ukupno ugovoreni poslovi izgradnje autoceste u protekle dvije godine iznose oko milijardu KM. U prvih šest mjeseci ove godine investirano je 209 miliona KM.

– Prema planiranoj dinamici, tokom 2014. godine bit će završeno ono što smo kao Uprava “Autocesta FBiH” obećali, a to je 102 kilometra moderne autoceste kroz Federaciju BiH. “Autoceste FBiH” su u posljednje vrijeme zabilježile veliku ekspanziju u razvoju, tako da je naša poslovna aktiva na kraju juna iznosila 1,08 milijardi maraka – kazao je naš sagovornik.

Prema Karićevim riječima, na aktivnim gradilištima direktno je uposleno oko 4.000 radnika. Na šest gradilišta domaće kompanije su lideri ili članovi konzorcija koji su nosioci ugovora.

vijesti.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close