Šemsudine dokle misliš da ću ti čuvati leđa? – Ratni komandant Muharem Ahmić-Hare

Saopćenje za javnost;

Povodom izjave Šemsudina Mehmedovića na youtube  u emisiji “PETKOM U 9” u kojoj je istaknute i ugledne članove tešanjskog prostora proglašava izdajnicima i petokolonašima, taj veliki vjernika kako voli sam da se deklariše uzeo je sebi zapravo da svojim nesmotrenim istupima narušava jedinstvo Bošnjačkog naroda, pogoršava i onako tešku situaciju na ovom prostoru, ugrožava živote pojedinaca i članova njihovih porodica.

Vjerovatno da Mehmedović  u stanju “neuračunljivosti” u kojem se našao poslije održane Konvencije SDA početkom ove godine, gdje je mu je “omakla” pozicija predsjednika SDA BiH, te otvorenog sukoba sa Izetbegovićem i Tihićem, želi dodatno ojačati svoj uticaj na lokalnom nivou i biti lokalni šerif, gazeću po drugima. Dodatno opterećenje dolazi kada se otvaraju istrage za počinjene ratne zločine na ovom prostoru, te pronalazak velike količine protivoklopnog naoružanja na lokalitetu Kalošević. Taj hrabri i moćni lokalni šerif se uplašio i otvaranja novih istraga koje su vezane za kriminal, privatizaciju državnih firmi, izdavanje pasoša, kao i dodjela državljanstava licima AFRO-AZIJSKOG  porijekla. Posljednjim izjavama Mehmedović želi skrenuti pažnju javnosti sa ovih stvari na stvari poput: jedinstva bošnjaka, zaštita bošnjačkog interese, i slično. Bošnjački narod dobro zna koliko je on štitio njihove interese, a koliko je cijelo vrijeme radio za svoje lične interese, kao i kako je postao jedan od najbogatijih ljudi ovog kraja, iako je na početku rata imao samo jednu staru WV folciku.
Poznat je Mehmedovićev način da uvijek želi iz nametnute situacije iskoristiti kako bi sebe predstavi kao veliku žrtvu te na taj način pridobio simpatije u narodu. Najnovijim  događanjima na Tešanjskom prostoru želi drugima da stavi na teret ono za šta je samo i jedino on odgovoran.
Mene kao čovjeka to ne iznenađuje, ja sam 2002. godine zbog Mehmedovića i na njegov nagovor, a zbog odbrane časti ovog kraja, pojedinaca i posebno spašavanja glave Mehmedovića, uvučen u sudski proces i bio kolateralna šteta. Tada sam za njega bio  heroj, veliki Bošnjak i patriota, ali i primjer kako treba braniti zajedništvo. Poznato je javnosti da sam u tom sudskom procesu preuzeo najveći teret odgovornosti oko  “HEKLERA”, znajući da mi je zaprijećena kazna minimalno 10 do 15 godina zatvora. Nisam se povukao, naprotiv “priznao”  sam da je najveća količina tog naoružanja bila kod mene, iako u stvarnosti nisam raspolagao ni sa jednim “HEKLEROM”, jer nisam bio od onih koji su Mehmedoviću bili povjerljivi kada ih je dijelio, do kraja sudskog procesa nisam promijenio iskaz, te sam zbog toga procesa te iste godine ostao bez posla odnosno prekinut mi je status profesionalnog oficira na dužnosti KOMANDANTA BRIGADE, sa formacijskim mjestom brigadira.
Zbog toga sam se našao na ulici bez radnog mjesta i nemogućnosti zapošljavanja zbog vođenja krivičnog postupka. Mehmedović je u narodu predstavljen kao “žrtva” montiranog procesa, ostao na vječitoj poziciji PARLAMENTARCA sa vrlo visokim primanjima. To Mehmedoviću nije bila izdaja bošnjačkog naroda.
Kao znak zahvalnosti za sve ono što sam tada učinio za Mehmedovića,  2008.godine sam dobio rješenje o  isključenju iz Stranke demokratske akcije Tešanj, koje je lično potpisao Mehmedovići, bez obavljenih procedura i postupaka, tvrdeći da njemu za takve odluke ne trebaju procedure da je stranka njegova i da on sve može sam.
Mehmedoviću je li ovo što radiš ovih dana ponovo težnja da i mene uvučeš u sudske istrage i procese, koji su pokrenuti protiv tebe ? Ovoga  puta Mehmedoviću to neće moći, ovoga puta neka odgovara svako za ono šta je uradio i kako je je uradio. Konačno jedanput budi hrabar i odvažan, prihvati teret odgovornosti. Kako si se u proteklom periodu znao šepuriti i uzdizati, sad imaj hrabrosti pa se suoči sa onim što te čeka i ne traži nove žrtve koje će biti  spremne da za tebe poture leđa i preuzmu teret odgovornosti. Ja, to više za tebe nisam spreman uraditi, niti to želim. Ono što ja znam i što mogu javnosti reći da to naoružanje nije iz vojnog arsenala  ARBiH i da nema veze, niti je imalo veze sa ARMIJSKIM dijelom. Ono što si ti naumio da prebaciš odgovornost na vojsku i na taj način  ponovo mene uvučeš u sudske klupe i procese, jer sam u tom periodu  bio na poziciji Komadanta BRIGADE, tako bi cijela komanda bila uvučena u proces, nećeš uspjeti.
Ti lično Mehmedoviću moraš dati odgovor na pitanja odakle je to naoružanje, gdje si ga držao, za koga je bilo namijenjeno? Ja znam da sam kao komadant ali i borci kada su vidjeli o kojim količinama i kakvoj vrsti protivoklopnih raketa se radi, da smo to imali na raspolaganje u ratnom periodu kao vojna komanda mogli smo slomiti oklopne četničku brigade i krenuti u oslobađanje  Teslića i Doboja. I dok su borci i ja dočekivali tenkovske napade sa 1-2 granate i snalazili  se kupovali i plaćali velike cifre za jednu granatu, ti si Mehmedoviću držao negdje i za nekog ogromne količine naoružanja. Na ovo Mehmedoviću daj odgovor javnosti i narodu i borcima ovog kraja i nemoj to povezivati ni sa čim osim sa samim sobom i svojom aktivnošću i radom.
Znam Mehmedoviću da si očekivao, kada su me tvoji “sateliti” opsjedali posljednih dana i mjeseci, da ću ponovo ponovo prihvatim teret odgovornosti na sebe i reći da je to naoružanje zaostalo iz rata i da je armijsko. Kada to nisam prihvatio krenuo si sa pričom da je to izdaja, ako je to izdaja, a ja kažem da nije, onda to dokaži. Ne želim da govorim ono što nije, ono što nisam uradio, a narod i hrabri borci ovog kraja znaju ko je bio komadant i čiji su borci bili neustrašivi u slamanju neprijateljskih ofanziva na ove prostore, posebno na prostore  POUSORJA . Zna javnost koji su i čiji borci zarobili četiri (4)  tenka, jedan (1) BVP transporter, te ogromne količine naoružanja i opreme. Zna narod i borci ovog kraja, ali i BiH da smo u toku rata onesposobili i uništili stotinjak neprijateljskih-četničkih tenkova.
Da sam prihvatio tvoju ponudu Šemsudine da lažem i da kažem da je to oružje iz rata i da je pripadalo AR BiH  vjerovatno bi me opet proglasio narodnim herojem, ali kako ne želim da lažem ti me Šemsudine proglašavaš narodnim IZDAJNIKOM.
Ovim postupcima i izjavama Mehmedovića te njegovim arogantnim ponašanjem nijedan  borac niti komadant u budućnosti ne može se osjećati sigurnim a da ga  Mehmedović neće proglasiti IZDAJNIKOM kad mu to zatreba za ostvarenje svojih ciljeva i zaštite sebe i svoje ličnosti.
O onima koji su časno i pošteno branili i odbranili ovaj kraj, narod će reći svoj sud i presudu, ko su oni HEROJI ILI IZDAJNICI, a ne ti Mehmedoviću.
Želim podsjetiti da sam bio organizator otpora, predsjednik kriznog štaba, ratni komandant BATALJONA I VITEŠKE BRIGADE, član KOMANDE 37 DIVIZIJE AR BiH, komadir policije, komadant u poslijeratnom periodu u Vojsci FBiH, da sam u nekoliko navrata pohvaljivan i nagrađivan, da sam predlagan više puta za najviše ratno priznanje (zlatni liljan).
I na kraju želim istaći, Mehmedoviću neće da stojim iza tvojih marifetluka, nečasnih radnji, montiranih procesa i sabiranja “poena” kod naroda kako bi ostao vječito na vlasti jer te samo vlast i zanima !
Muharem Ahmić-Hareregija.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close