18. marta Dana sjećanja na šehide – Erdogan: “Ko ne razumije Čanakkale, ne razumije ni Tursku”

ČANAKKALE – “Onaj ko ne razumije Čanakkale, on ne razumije ni Tursku”, poručio je turski premijer Recep Tayyip Erdogan, povodom 18. marta Dana sjećanja na šehide i 98 godina od pomorske pobjede u Čanakkaleu. Povodom 18. marta Dana sjećanja na šehide i 98 godina od pomorske pobjede u Čanakkaleu, premijer Erdogan govorio je na gradskom stadionu “18 Mart” u Čanakkaleu.

“Onaj ko ne razumije Čanakkale, ne razumije ni Tursku. Ko ne razumije duh Čanakkalea, ne razumije ni naciju, ne razumije ni nacionalnost, a ni nacionalnu svijest. Ko ne razumije solidarnost, upornost i žrtvovanje u Čanakkaleu, taj ne može razumjeti ni bratstvo ovoga naroda”, rekao je premijer Turske.

“Inspirirani Čanakkaleom nakon 98 godina, i sa poukom šehida Čanakkalea, mi ćemo danas intenzivirati i osnažiti naše bratstvo. Reći ćemo jedan narod, jedna zastava, jedna domovina i jedna država i tako ćemo koračati ka budućnosti”, poručio je Erdogan.

“Šehidi su naša lična karta”, u nastavku je rekao Erdogan, te dodao da pored toga što je Čanakkale događaj koji je bio historijska smjernica i prekretnica, u Čanakkaleu je napisan manifest turskog poimanja nacije i nacionalnosti.

“Granice okvira našeg razumijevanja nacije, nacionalnosti i nacionalne svijesti utemeljene su u Čanakkaleu, gdje je pojam nacionalnosti pronašao svoj duh, suštinu i korijen”, naglasio je turski premijer Erdogan, te podvukao da pobjeda u Canakkaleu nije etnička, rasna, niti plemenska pobjeda.

“Pobjeda u Canakkaleu, koliko god je pobjeda Turske, Anadolije i Trakije, ona je isto tako i pobjeda svih bratskih naroda, bratskih narodnosti i sve braće u cijelom svijetu”, zaključio je Erdogan.

Bitka na Čanakaleu, koja je u Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, bila je jedna od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u povijesti uopće.

Danas se u Turskoj ujedno obilježava i Dan šehida u znak sjećanja na one koji su svoje živote dali za domovinu.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena u Galipolju, kao i kopnena bitka koja se odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga djela svijeta.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close