Islamske zajednice u BiH: Neprihvatljivo da RS određuje na koji način će se vršiti sahrana

SARAJEVO – Komisija za slobodu vjere Rijaseta Islamske zajednice u BiH prezentirala je u ponedjeljak na konferenciji za medije stavove Islamske zajednice o Zakonu o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS-u.

– Ovih dana ponovno imamo pokušaj da se Islamskoj zajednici na području Republike Srpske ograniči upravljanje i da lokalne vlasti propišu muslimanima vjerske obrede u mezarjima, te izgled i natpis na nadgrobnim spomenicima – rekao je Ekrem Tucaković, član Komisije.

Dodao je da je to direktno miješanje u vjerska pitanja IZ-a, čime se prave pretpostavke da se IZ izvlasti iz upravljanja imovinom u njenom posjedu i uvede novi upravitelj, tj. općinske vlasti.

Stavove Komisije za slobodu vjere Rijaseta IZ-a prezentirali su i predsjednica Komisije Đermana Šeta, potpredsjednik Nedim Begović, te član Komisije Mensur Karadža.

Šeta je istakla da usvojeni Zakon grubo krši autonomiju crkava i vjerskih zajednica i stvara pretpostavke za miješanje države u unutarnja vjerska pitanja i vršenje obreda.

Naglasila je da je prekršeno i pravo da upravljaju mezarjima i grobljima koja su u njihovom vlasništvu jer daje nadležnost lokalnim organima uprave da propisuju uvjete o izgradnji grobalja, grobnica i nadgrobnih spomenika i upisa podataka na njima, te način sahrane i iskopavanju umrlih osoba.

– Ukoliko sporni Zakon stupi na snagu, Komisija preporučuje crkvama i vjerskim zajednicama da poduzmu sve zakonom predviđene mjere u svrhu zaštite prava na upravljanje grobljima i uređivanja pogrebne djelatnosti u skladu s njihovom vjerom – kazala je Šeta.

Inače, značajan dio mezarja u BiH nalazi se u nadležnosti Islamske zajednica, neka mezarja su vakufi (zadužbine) pojedinaca. U toku rata u BiH od 1992. do 1995. uništen je veliki broj mezarja, turbeta, nišana i nadgrobnih spomenika od izuzetne kulturne vrijednosti.
Narodna skupština Republike Srpske odbacila je amandmane koje je podržalo i Međureligijsko vijeće BiH, a Zakon je u suprotnosti i s odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima i Zakona o slobodi vjere i pravnom statusu crkava i vjerskih zajednica u BiH – ističu.

– Ako pristanemo da nam lokalne zajednice izvrše unifikaciju, ili propišu kako treba da izgledaju mezarja, onda to ima ne samo vjersku nego i kulturološku dimenziju. U bošnjačkoj tradiciji imamo
različite oblike nišana, različite regionalne oblike nišana – a jedna od potencijalnih opasnostima jest i mezarje u Potočarima, kao i mnogim šehidskim mezarjima – zaključio je Tucaković.

Podsjećanja radi, Narodna skupština RS-a je 13. 12. 2012. godine usvojila Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS-u, posebno je sporan član 6.ovoga zakona u kome se navodi da “jedinica lokalne samouprave donosi posebnu odluku kojom će detaljnije propisati uvjete o: a) izgradnji grobalja, grobnica i nadgrobnih spomenika i upisa podataka na njima, e) načina sahrane i iskopavanju umrlih lica”.

Ono što je značajno jest da Ustavni sud Republike Srpske 27. marta odlučuje o ovom zakonu, a nezvanično je prenesen stav Suda da ovaj Zakon nije u skladu s odredbama Ustava.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close