18. jula početak priprema za Evropsko prvenstvo u Sloveniji

Selektor košarkaške reprezentacije BiH Aleksandar Petrović neće žuriti s objavom popisa od 15 imena, koje će 18. jula pozvati u Sarajevo na početak priprema za Evropsko prvenstvo u Sloveniji.

– Kada sam bio prošli put u Sarajevu, generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović i ja smo sačinili spisak od tridesetak imena. Svi oni su obaviješteni o planu priprema, tako da nema potrebe za žurbom. Nema mnogo šta sporno, imam čiste ideje i zato bez strahova čekam početak priprema – kaže Petrović za “Avaz”.

 Šutalo potvrdio

Prema njegovim riječima, od trojice igrača čiji je status nejasan, pozitivno je riješeno pitanje Marka Šutala iz Širokog. Čekaju se odgovori Borisa Savovića iz Crvene zvezde i još jednog košarkaša, za kojeg, ističe, još nije vrijeme da mu objavi ime.

– Mogu samo reći da je riječ o igraču koji je rođen u BiH, želi igrati za reprezentaciju, ali prije toga treba riješiti administrativne probleme. Radi se o bitno drugačijem igraču od onih koje imamo na njegovoj poziciji i zato nam je značajan – navodi Petrović.

Što se Savovića tiče, dogovorili su se da će sačekati kraj sezone i njegov konačan odgovor.

– Respektiramo njegovu situaciju i činjenicu da on igra za Zvezdu, a znamo i da može igrati samo za bh. ili crnogorsku reprezentaciju. Nećemo ga pritiskati, neka sam odluči kada misli da je spreman. Za nas bi bio vrlo bitan i zbog mogućnosti, u nekim utakmicama, igranja u paru s Mirzom Teletovićem – naglašava Petrović.

 Slučaj ‘Kuzmić’ 

A je li na neobjavljenom spisku kandidata i centar Huventuda Ognjen Kuzmić?

– Kuzmić igra vrlo dobro u Huventudu, ali prije toga trebamo raščistiti neke nejasnoće iz prošle sezone. Ne želim imati igrača koji će na bilo koji način uslovljavati dolazak i igranje za reprezentaciju. Imamo kostur od šest-sedam igrača, koji su se za status izborili prošle godine kroz kvalifikacije, a ostali će se boriti kroz pripremne treninge.

Prošle smo godine igrali sa skučenim kadrom, ali tada smo imali utakmicu svaka tri dana, dok ćemo sada u šest dana odigrati pet utakmica – podsjeća Petrović i dodaje da će nam zbog toga trebati svi kvalitetni i besprijekorno spremni igrači.

 Rajt je dušom i tijelom postao Bosanac

Dilema nema ni u vezi s naturaliziranim košarkašem. Ta je pozicija rezervirana za Zeka Rajta (Zack Wright).

– Rajt je za vrlo kratko vrijeme i dušom i tijelom postao Bosanac. Iza sebe ima odličnu sezonu, pa i nema potrebe da bilo šta mijenjamo – ističe Petrović.

 Omić neostvarena želja

Mladi centar ljubljanske Olimpije Alen Omić, prema svemu sudeći, ostat će neostvarena želja.

– Omić je odličan igrač, koji bi dugi niz godina mogao nositi dres reprezentacije, ali bi u ovom momentu bilo užasno teško dobiti papire za njega od Slovenaca – svjestan je Petrović.

 Halilović je puno napredovao

Selektor nam je otkrio da, nakon odličnih igara za Zagreb, ozbiljno razmišlja o Tuzlaku Miralemu Haliloviću (205 cm, 22 g), koji je svojevremeno bio na popisu reprezentativaca.

– Halilović je ugodno iznenađenje. Ove je sezone, u saradnji s trenerom Danijelom Jusupom, napravio veliki iskorak. Radi se o igraču koji ima tijelo NBA igrača, ali i problem šuta, što je ove sezone uspio kompenzirati napretkom u igri leđima ili napadu driblingom u lice protivnika… – kaže selektor.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close