Torbjorn Jagland: Idete ka izolaciji

Trenutna politička situacija u BiH je takva da političari moraju birati između moderne, evropske Bosne i Hercegovine i tapkanja u mjestu na zaostacima modela iz prošlih stoljeća, poručio je u ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland (Thorbjorn). Svim političkim liderima u BiH uputio je apel u kojem traži da se što prije dogovore u vezi s provođenjem presude “Sejdić-Finci” da bh. građani i dalje ne bi ispaštali.

Jagland, čelnik najstarije evropske organizacije sa 47 država članica, inače predsjednik Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade, naveo je da izbori u BiH planirani za 2014. godinu neće biti prihvatljivi ukoliko se ne dogode potrebne reforme.

Sve restartovati

Iskazali ste žaljenje što u Mostaru nije došlo do održavanja treće runde Dijaloga na visokom nivou, jer nije bilo napretka u pogledu „Sejdić-Finci“. Kakve to posljedice donosi BiH?

– Naravno da žalim zbog otkazivanja Dijaloga, ali sam posebno razočaran činjenicom da se odbijaju provesti ustavne reforme da bi se zaustavila diskriminacija građana BiH, a što vodi ovu zemlju u političku izolaciju, kršenje ljudskih prava i, najvažnije, kao posljedicu svega navedenog, ka dodatnom narušavanju životnog standarda svih građana.

Potpuno je precizno rečeno da presuda “Sejdić-Finci” treba biti izvršena prije održavanja narednih izbora da bi oni bili priznati kao legitimni. Gdje vidite kočnicu?

– Kasno je, ali nije prekasno da se učini ono što treba. Stvarni rok za provođenje presude bio je prije dvije i po godine, a BiH se trenutno nalazi u “posuđenom vremenu”. Dakle, sve treba restartovati. Ono što blokira proces je, čini se, oklijevanje da se prihvati da u demokratiji ne može biti diskriminacije i da se rezultat izbora ne može unaprijed predvidjeti. Ukoliko je izborni sistem postavljen na taj način, onda on nije slobodan ni fer.

Konstitutivni narodi ne mogu očekivati da se privilegije njihovog statusa pružaju do te mjere da potkopavaju fundamentalne principe demokratije i ljudskih prava. Za provođenje presude “Sejdić-Finci” nije potrebno samo da političke partije prihvate političke rizike sadržane u jednakosti i demokratiji nego i da objasne svojim pristalicama da su oni glavna komponenta moderne demokratije, što se treba prigrliti i shvatiti kao njihova šansa.

Kršenje prava

Šta će biti s narednim izborima?

– Direktna posljedica neprovođenja presude ta je da su građani BiH diskriminirani u svojim osnovnim ljudskim i građanskim pravima te da je BiH lišena doprinosa svih svojih građana. Statut Vijeća Evrope propisuje da sve države članice moraju prihvatiti princip po kojem će sve osobe u okviru jurisdikcije te države uživati sva prava i osnovne slobode. Ukoliko, pak, BiH provede još jedne izbore bez okončavanja kršenja ljudskih prava velikog broja svojih građana, onda će se bilo koja institucija države koja se popunjava izborima suočiti s vrlo ozbiljnim izazovom u vezi s demokratskim legitimitetom i kredibilitetom.

Podrška Radončiću u borbi protiv korupcije

Početkom sedmice u Strazburu sastali ste se s ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem. O čemu ste razgovarali?

– Razgovarali smo, naravno, o provođenju presude “Sejdić-Finci”, ali i o važnosti toga da BiH imenuje svoje predstavnike u sva tijela Vijeća Evrope da bi u potpunosti iskoristila svoje članstvo u Organizaciji. Također, ministru sam izrazio zahvalnost za predanost BiH u borbi protiv korupcije i još jednom podsjetio na našu spremnost da pomognemo u vezi s tim.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close