Priopćenje s Osmog susreta biskupa BK BiH s članovima KVRPP BiH

Osmi susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine održan je 17. travnja 2013. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu. Predsjedao je biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, predsjednik BK BiH, a sudjelovali su svi biskupi te svi provincijalni poglavari i poglavarice Bosne i Hercegovine.

Biskupi su čestitali novoizabranom predsjedniku KVRPP BiH fra Lovri Gavranu, provincijalu Franjevačke provincije Bosne Srebrene, kao i dr. fra Miljenku Šteki, novoizabranom provincijalu Hercegovačke franjevačke provincije te im iskreno zaželjeli obilje svjetla i snage Božjeg Duha u obnašanju novih odgovornih službi.

U duhu potrebe da svaki društveno koristan rad bude prikladno vrednovan u svakoj državi svijeta, bez obzira na vladajući društveno-politički sustav, sudionici susreta su razmišljali o statusu vjerskih službenika u Bosni i Hercegovini. Upoznati su s onim što je do sad učinjeno u nastojanju da se to pitanje riješi u skladu s odredbama Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju Crkva i vjerskih zajednica. Zaključeno je da Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine nastavi sa svojim nastojanjima da nadležne vlasti riješe ovo pitanje na pravedan način i u skladu sa Zakonom .

Biskupi te redovnički poglavari i poglavarice razmišljali su potom o duhovnoj brizi za duhovna zvanja. Duboko svjesni da je Bog onaj koji poziva u svoju službu, istaknuli su potrebu stalnog poticanja na molitvu za duhovna zvanja osobito u obiteljima i župnima zajednicama kao i na slušanje Božje riječi te sudjelovanja u slavlju sakramenata osobito euharistije. Složili su se da je potrebno, osobito na biskupijskoj razini, promicati rad Djela za zvanja koje će objedinjivati duhovnu skrb za sve osobe koje žele živjeti posvećenim životom. Istaknuta je potreba trajnog produbljivanja vjere kod svećenika, redovnika i redovnica kako bi mogli davati svjedočanstvo vjere ne samo onim što rade nego prije svega onim što jesu u svom pozivu i poslanju. Ukazano je i na potrebu širine i istinske crkvenosti osoba u pastoralu kada se pojedini mladić ili djevojka opredjeljuje za zajednicu u kojoj želi ostvariti Božji poziv. Naglašena je važnost obiteljskog pastorala s ciljem da obitelj uistinu bude mjesto molitve i življene vjere.

Redovnički poglavari i poglavarice su upoznati sa središnjim događajima Katoličke Crkve u Jubilarnoj godini 2013. u Republici Srbiji u povodu obilježavanja 1700. obljetnice Milanskog edikta s posebnim naglaskom na središnjem događaju: hodočašću pod geslom „Za slobodu u Isusu Kristu“ koje će biti organizirano 21. rujna 2013. u Nišu.

Biskupi i redovnički poglavari i poglavarice su obaviješteni da je u pripremi postavljanja spomen ploče u Getsemanskom vrtu u Jeruzalemu uz blagdan sv. Nikole Tavelića, 14. studenog 2013. Naime, 1681. trojica braće Brajkovića, katolika Hrvata iz Olova, kupili su zemljište današnjeg Getsemanskog vrta i darovali ga franjevcima gdje je potom izgrađena bazilika Muke Isusove koja je nazvana i „crkvom svih naroda“. Tom prigodom planirano je i svehrvatsko hodočašće u Svetu Zemlju.

Biskupi su i ovaj put izrazili zahvalnost redovničkim poglavarima i poglavaricama i članovima svih redovničkih zajednica za njihov dragocjeni doprinos životu Katoličke Crkve i društva u Bosni i Hercegovini.

Sarajevo, 17. travnja 2013.

Tajništvo BK BiH

ktabkbih.net

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close