Jakupović će izvesti pčelinji otrov vrijedan milion maraka!

Sulejman Jakupović, poznati pčelar iz Kozaruše kod Prijedora, već neko vrijeme bavi se proizvodnjom dragocjenog pčelinjeg otrova koji će, ukoliko mu se planovi ostvare, plasirati na američko tržište.

Pčelinji otrov koji je, inače, vrlo cijenjen u farmaceutskoj industriji tamo se bez problema može prodati za nevjerovatnu sumu od 70.000 dolara po kilogramu. Jakupović planira izvesti 10 kilograma pčelinjeg otrova čija je vrijednost 700.000 dolara, što je više od milion maraka.

Jakupović u vlasništvu ima 300 pčelinjih društava, a do sada je prikupio 200 grama pčelinjeg otrova, no ističe da su mu planovi mnogo veći jer planira izvesti desetak kilograma otrova.

– Poslao sam uzorke u Ameriku i dobio odgovor da su odgovarajućeg kvaliteta. Ovaj posao ne radim sam, sarađujem s kooperantima iz Banje Luke i Sarajeva. Planiram da sam prikupim oko pet kilograma pčelinjeg otrova, a moji kooperanti još toliko. Otrov sakupljamo uz pomoć savremenih stimulatorskih ploča koje se postavljaju u košnice. Zahvaljujući tom postupku, pčele ne gube žaoku i ostaju žive – kaže Jakupović.

On dodaje da između 15.000 i 20.000 pčela ubodom daje samo jedan gram ovog otrova. Pčelinji otrov daje sjajne rezultate u liječenju čak 40 različitih autoimunih bolesti, a naročito kada je riječ o multipla sklerozi, psorijazi, reumi, artritisu…

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close