PolitikaRegion

Zvizdić: Mir i sigurnost preduvjeti ekonomskog prosperiteta BiH i cijele Evrope

Samit CEI

Zvizdić: Mir i sigurnost preduvjeti ekonomskog prosperiteta BiH i cijele Evrope

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić istakao je nakon Samita zemalja članica Centralnoevropske inicijative (CEI), koji je na nivou šefova vlada održan danas u Sarajevu, da je predsjedavanje BiH Centralnoevropskom inicijativom ocijenjeno vrlo uspješnim i konstruktivnim.

Zvizdić, koji je predsjedavao Samitom CEI-ja i predvodio delegaciju BiH, informirao je o zaključcima današnjeg događaja.

– BiH je ostvarila svoje glavne ciljeve, a to je daljnji razvoj unutar regionalnih odnosa te značajna pomoć u razvoju infrastruktrurnih i drugih projekata koji znače bolju povezanost regiona i zemalja članica CEI-ja – kazao je.

Kako je rekao na pres-konferenciji, glavne teme Samita i ovogodišnjeg predsjedavanja BiH bile su evropske integracije, ali u svjetlu izazova s kojima se Evropa sada suočava, kao što su migrantska kriza i prijetnje od različitih oblika ekstremizma.

Učesnici su, rekao je Zvizdić, razgovarali i o infrastrukturnoj povezanosti zemalja centralne i istočne Evrope, kao jednog od uvjeta dinamiziranog i uravnoteženog ekonomskog razvoja.

Ukratko, zaključio je, mir i sigurnost su preduvjeti ekonomskog prosperiteta BiH, regiona te cijele Evrope i svih zemalja članica CEI-ja, što su i glavni ciljevi ove organizacije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH čestitao je predsjedniku vlade Bjelorusije Andreiu Kobyakovu na preuzimanju predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom i poželio uspjeh u radu i realizaciji svih ciljeva CEI-ja.

Predsjednik vlade Bjelorusije Kobyakov ocijenio je ovaj samit kao važnu prekretnicu za njegovu zemlju i  da posebnu važnost pridaju CEI-ju kao instrumentu i značajnoj platformi za promoviranje dijaloga i pragmatičnu saradnju u regionu.

Istakao je da će tokom predsjedavnja naredne godine Bjelorusija osigurati kontinuitet i konzistentnost u radu ove organizacije te da će obraćati pažnju na interese svih zemalja članica CEI-ja.

– Tijesno ćemo sarađivati s BiH i ostalim državama koje su predsjedavale ovom inicijativom, kao i s Generalnim sekreterijatom CEI-ja, i nadograđivat ćemo inicijative koje predstoje i akcije koje su u toku – rekao je.

Također, poseban akcenat će staviti na jačanje povezanosti u regionu, podržat će održivi ekonomski razvoj i promovirati pokrivenost zemalja CEI-ja te raditi na boljoj povezanosti kao ključnom preduvjetu za ekonomski razvoj.

Nacionalni koordinator za CEI Jon Ivanovski iz Makedonije, koja je prethodno predsjedavala ovom regionalnom inicijativom, predsjedavanje BiH CEI-jem ocijenio vrlo uspješnim za, po njih, važna pitanja kao što su migracije, a na koje organizacija i dalje treba ostati fokusirana.

Dodao je da je puno pažnje posvećeno i ekonomskom razvoju, posebno zapadnog Balkana, koji još ima karakteristike evropske periferije zbog nedostatka infrastrukture.

Generalni sekretar CEI-ja Giovanni Caracciolo di Vietri je naglasio da je Centralnoevropska inicijativa, iako vremešna organizacija, još živa i vitalna.

Naveo ja da je CEI zamišljen kao forum za dijalog, što je i ostao ali na neki način i prevazišao i postao vrlo dinamična organizacija usmjerena na realizaciju projekata.

Samit  je održan povodom okončavanja predsjedavanja BiH Centralnoevropskom inicijativom.

Na Samitu su, osim BiH, učestvovale delegacije Albanije, Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije i Ukrajine.

CEI, kao multilateralna organizacija centralnih, istočnih i jugoistočnih zemalja Evrope, nastala je 1989. godine i danas u svom članstvu ima 18 zemalja, od kojih su devet članice Evropske unije. BiH je punopravna članica CEI-ja od julu 1992. godine, a u decembru prošle godine je od Makedonije preuzela predsjedavanje Parlamentarnom dimenzijom – Parlamentarnom skupštinom CEI-ja.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close