Znate li da i pri oralnom seksu treba koristiti kondom?!

Prema istraživanju rađenom u SAD, žene koje imaju česte vaginalne gljivične infekcije mogu ih dobijati upravo zbog oralnog seksa, a ne zbog reinficiranja od strane partnera

Iako ova dva pojma i nemaju mnogo toga zajedničkog, istraživanja su pokazala da ipak postoji značajna povezanost između seksualnosti i oralnog zdravlja.

Naime, nekoliko istraživanja, koja su se pojavila u svjetskim naučnim časopisima, pokazuju da bi trebalo obratiti pažnju i na taj aspekt naših aktivnosti.

Tako, prema istraživanju rađenom u SAD, žene koje imaju česte vaginalne gljivične infekcije mogu ih dobijati upravo zbog oralnog seksa, a ne zbog reinficiranja od strane partnera.

Rizik pojavljivanja epizoda svraba i peckanja izazvanih gljivičnim infekcijama je trostruko veći kod žena koje primaju oralni seks od onih koje to ne praktikuju.

Takođe, utvrđeno je da ova pojava ne zavisi od toga da li je partner inficiran nekom vrstom oralne gljivične infekcije, već je utvrđeno da veća osjetljivost žena na gljivične infekcije nastaje kao rezultat interakcije pljuvačke i vaginalnog sekreta.

Drugi aspekt veze jeste ona između oralnog seksa i oralnog kancera. Prvo, od nekoliko istraživanja, jeste ono rađeno u Švedskoj, prema kome je ustanovljeno da neki kanceri mogu biti izazvani virusima koji se prenose tokom oralnog seksa.

Studijom je utvrđeno da su ljudi, koji pate od nekog oblika oralnog kancera, zaraženi u skoro 40 % humanim papiloma virusom (HPV), dok je taj procenat kod zdravih osoba nešto ispod 1 odsto.

Do skoro se smatralo da su francuski poljubac i oralni seks sigurni i sa partnerom koji je zaražen HIV-om. Međutim, istraživanje koje je rađeno na univerzitetima UCLA i Dru, ističe da su uzorci oralnih tkiva, uzetih od HIV negativnih pacijenata, pokazala da sadrže HIV viruse.

HIV virus može ući u organizam putem francuskog poljupca samo ako postoji otvorena rana u ustima. Treba znati da oko 70 % stanovništva pati od neke vrste gingivita, čiji je jedan od znakova krvarenje iz gingive. Zbog toga se preporučuje da i pri oralnom seksu treba koristiti kondome.

Među opasnijim mitovima u koje omladina vjeruje jeste i onaj da je oralni seks “siguran” vid seksa u kojem se ne mogu zaraziti. Činjenica je, međutim, da oralno-genitalni kontakt dovodi do polno prenosivih bolesti, koje ujključuju: gorepomenuti HPV, Herpes simplex, sifilis, gonoreju, AIDS…

U 90 odsto slučajeva oboljelih od neke od polnoprenosivih bolesti ona prolazi bez ikakvih simptoma. Tek u samo 10 odsto dolazi do nekih znakova koji bi mogli da upute na ova oboljenja.

Ovome treba dodati i podatak da preko 60 odsto studenata nemaju bezbjedne seksualne odnose, kao i da se preko 55 odsto tinejdžera upušta u oralni seks.

Zato od sada prst na čelo, a kondom u džep.
(Vijesti.me)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close