“Znanjem u budućnost”: Nagrađeni najbolji učenici

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nagradilo je, na prigodnoj svečanosti u Mostaru, 94 učenika osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH s ukupno 70.000 konvertibilnih maraka.

Riječ je o 44 osnovnoškolca i 50 srednjoškolca koji su osvojili nagrade na federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima u znanju u u jednom od osam predmeta: matematika, fizika, informatika, njemački jezik, engleski jezik, muzička kultura, tehnička kultura i vjeronauka.

Federalna ministrica obrazovanja i znanost Elvira Dilberović istakla je da projekat “Znanjem u budućnost”, u okviru kojeg se nagrađuju najtalentiraniji učenici, postoji već devet godina.

– Sa žaljenjem moram konstatirati kako samo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ima sluha za naše mlade talente, istraživače i naučnike koji su na različitim državnim i međudržavnim takmičenjima osvojili prvo, drugo ili treće mjesto – kazala je ministrica Dilberović.

Dodala je kako svi segmenti društva moraju prepoznati trud mladih ljudi i ulagati u njih.

– Moramo zadržati mlade koji sve više odlaze iz ove zemlje, a da bismo ih zadržali moramo pokazati ne samo sluh, već ih i finansijski nagraditi, te na taj način podržati njihov rad, pokazati im da neko gleda i prati ono što rade – istakla je ministrica.

Učenica Sarajevo Collegea Neira Kurtović, osvajačica brončane medalje na Mediteranskoj matematičkoj olimpijadi i pobjednica Evropskog matematičkog kupa, zahvalila je Ministarstvu na uručenoj nagradi, kazavši da je, pored materijalne vrijednost nagrade, još više raduje što je netko prepoznao njeno zalaganje i uloženi trud.

Bahrudin Trbalić, učenik Međunarodne srednje škole u Tuzli, osvajač srebrene medalje iz fizike na Olimpijadi u Indiji, srebrene medalje na međunarodnom takmičenju Romanian Master of Physics, te federalni i državni prvak iz fizike, kazao je kako je najteži dio puta do svih tih nagrada bio sam odlazak na takmičenja u inostranstvu.

– Nešto su nam pomogle kantonalne institucije, no najveći dio sredstava potrebnih za putovanje osigurali su privatni sponzori, koje smo sami morali tražiti. Zato nam je jako važno vidjeti da naši uspjesi nisu prošli nezapaženo i želio bih zahvaliti Federalnom ministarstvu obrazovanja i kulture na tome – dodao je Trbalić.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close